NRK Meny
Normal

– Yndig, men ikke lovlig

Statens vegvesen liker ikke hjemmelagde skilt langs veiene.

Et laminert ark hvor det står 30-sone hengt opp på et tre.

HJEMMELAGET FARTSSKILT: Hvis du synes noen kjører for fort, anbefaler Statens vegvesen at du heller tar kontakt med dem, enn å lage egne «skilt».

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Det er Statens vegvesen som setter opp fartsskilt langs riks- og fylkesveier her i landet, og de setter ikke pris på at folk henger opp egne «skilt».

Reidar Jørgensen, senioringeniør i Statens vegvesen, opplyser at det er ulovlig å henge opp hjemmelagde fartsskilt langs veiene.

– Hvis man skulle gjort slikt, kunne man satt opp den fartsgrensen man selv syntes passet best, og det er ikke alltid det er riktig, sier han og fortsetter:

– Det å rote med trafikk og trafikkregler, er ikke heldig.

Det er sjeldent de anmelder slike forhold, men i verste fall kan man risikere en anmeldelse for å henge opp egne fartsskilt.

Kontakt vegvesenet

Et laminert A4-ark med teksten: Takk for at du kjører i 30 km/t.

– UHELDIG: Reidar Jørgensen i Statens vegvesen synes også det er uheldig at «skilt» som dette henges opp rundt omkring.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Jørgensen har forståelse for at noen henger opp slike skilt, men understreker at det ikke er lov.

– Det har liten hensikt. Skilt der det står Takk for at du holder 30, er kanskje en liten koselig påminnelse og det i seg selv er litt yndig, men det er ikke lovlig.

Hjemmelagde skilt blir sannsynligvis hengt opp fordi folk har registrert at det kjøres for fort på veien, og fordi de ønsker å unngå farlige situasjoner. Men Jørgensen anbefaler folk å ta kontakt med dem, i stedet for å henge opp egne «skilt».

– Det kan ha skjedd en utvikling et sted som vi ikke har fått med oss. Tar folk kontakt, behandler vi dem selvfølgelig med respekt, sier han.

Blir irritert

Mange små "skilt" med 30-sone hengt opp på et tre.

ULOVLIG: Uansett størrelse er det ikke lov å henge opp skilt som dette, opplyser Reidar Jørgensen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Jørgensen bor i Åsgårdstrand og ser selv slike «skilt» til og fra jobb.

– Jeg begynner å bli litt irritert på dette her. I begynnelsen var det litt yndig, men nå synes jeg ikke det er noe ålreit.

– Hvis de ikke blir fjernet om kort tid, vil jeg sterkt anmode om at noen hos oss tar tak i det, fortsetter han.

– Ikke et stort problem

Distriktsleder i Utrykningspolitiet i Agder og Sør-Øst politidistrikter, Andreas Rødø, har ikke selv sett slike skilt langs veiene.

Han har heller ikke inntrykk av at dette er et stort problem.

– Det finnes adskillig verre ting å gripe fatt i i trafikken, og det er det vi fokuserer på. Vi fokuserer på dem som kjører fort og uforsvarlig, og som utsetter andre for risiko. Dette ser jeg på som en beskjeden ting og et tydelig signal fra dem som bor i området om at de ønsker at folk skal være forsiktige, sier han.