– Vi ble tatt litt på senga

Ole Wiik ble overrasket over hva han så da han var ute for å preparere skiløyper midt i vinterferien.

Bilde av helikopteret.

VINDFJELL: Ole Wiik ble overrasket over dette synet midt i løypetraseen.

Foto: Ole Wiik/Vindfjellsamarbeidet

Styreleder i Vindfjellsamarbeidet, Ole Wiik, forteller at de onsdag denne uken, midt i vinterferien, var ute for å preparere skiløyper i Vindfjelltraktene i Lardal.

– Vi hadde gjort unna ganske mye i løpet av dagen og i 13-tiden skulle vi ut på en stor, åpen myr. Plutselig oppdaget vi noe vi aldri har sett før, vi så rett på et stort helikopter midt i skiløypa, sier han og fortsetter:

– Når vi fikk summet oss litt, så vi enda ett. Mens vi lurte på hva vi egentlig var kommet midt opp i, kom et tredje helikopter rett over taket på løypemaskinen.

Han er klar over at Forsvaret bruker området til øvelser, men han ikke visste at det var en øvelse den dagen.

– Vi ble veldig overrasket for løypemaskinen er mildt sagt veldig synlig med store lys og gule varsellys, så de må ha sett oss langt unna. Derfor synes vi det var rart at de fortsatt stod der da vi kom.

– En veldig snodig situasjon

Wiik forteller videre at det var flott vær denne dagen, og mange folk ute i løypene.

– Jeg tenker mest på dem som var ute på tur og ante fred og ingen fare, så kommer det tre store helikoptre fra Forsvaret. De bråker noe vanvittig når du får dem rett over hodet. De fløy ganske lavt.

– Vi ble tatt litt på senga, for vi har ikke opplevd det før. Det var en veldig snodig situasjon.

Kommunikasjonssjef i Luftforsvaret, major Stian Roen, opplyser i en e-post til NRK at helikoptrene øvde på navigering og landing i snødekte områder.

– Mannskapet hadde kontroll på situasjonen, og dro fra området relativt raskt etter at løypemaskinen dukket opp. Fra Luftforsvarets side, var det ingen dramatikk i denne hendelsen, heter det videre i e-posten.

– Oppfattet ikke at det var en turløype

Roen beklager hvis publikum følte det skremmende, men tilføyer samtidig at det er viktig for dem å trene i forskjellige typer topografi og på forskjellige årstider.

– Det er selvfølgelig ikke meningen å lande i et område med skiløyper og turgåere, og vi prøver alltid å unngå dette. Mannskapet i helikoptrene oppfattet ikke landingsområdet som en turløype, da det ikke var merket på kartet eller kjørt opp løyper på tidspunktet helikoptrene landet. Det tredje helikopteret kom flyvende lavt, da det lette etter en egnet landingsplass.

Wiik sier til NRK at de ikke hadde kjørt opp løyper der på onsdag, men at løypene var preparert fra tidligere.

– Vi hadde ikke kjørt opp løyper den dagen, men det var definitivt skiløype der, både merket og tidligere preparert, og det står på alle tilgjengelige kart at det er skiløype der.

Det var Østlands-Posten som først omtalte saken.