Sa opp jobben da han ble lottomillionær

LARVIK (NRK): Som så mange andre drømte Larviksmannen Kåre Brekke Dahl om å vinne i Lotto. For ett år siden gikk drømmen i oppfyllelse, og det har gitt Dahl muligheten til å skape sin egen arbeidsplass.

Kåre Brekke Dahl står foran bilen og huset sitt.

FLAKS: Larviksmannen Kåre Brekke Dahl pleier ikke å spille Lotto så ofte, og det var helt tilfeldig at han leverte inn en vinnerkupong i februar i fjor.

Foto: Mathilde Torsøe / NRK

Da Kåre Brekke Dahl vant 2,7 millioner kroner i Lotto i februar i fjor, jobbet han som bilselger.

– Mandagen etter at jeg hadde vunnet gikk jeg som vanlig på jobb, men etter ha tenkt meg om noen måneder, sa jeg opp. Mange ville sikkert ment at det var veldig dumt, sier Dahl. Han smiler, og fortsetter:

– Jeg hadde imidlertid veldig lyst til å fortsette med det jeg drev med før bilselgingen – frilansfotografering. Lotto-gevinsten gjorde at jeg kunne ta sjansen på det.

– Har du angret i etterkant?

– Nei, aldri.

Kåre Brekke Dahl holder i kameraet sitt.

DRØM: Håpet er å kunne leve av å være frilansfotograf.

Foto: Mathilde Torsøe / NRK

Lite ekstravaganse

Deler av huset til Dahl er nyoppusset. I stua står en solid flatskjerm-TV, filmutstyr og et par champagneflasker til avkjøling i ei bolle. Ellers er det lite ekstravaganse å se i huset.

Da Norsk Tipping skulle gi Dahl beskjed om at han hadde vunnet, måtte de ringe to ganger. Dahl ble stum da han endelig fikk beskjeden.

– Jeg klarte ikke å vise noen kjempeglede der og da, det kom så brått på. Før jeg vant, snakket kona og jeg ofte om hva vi ville gjøre hvis vi dette skjedde. Det ble egentlig slik jeg forestilte meg – jeg ble selvfølgelig kjempeglad over å vinne.

Kåre Brekke Dahl

MINNE: Kåre Brekke Dahl har rammet inn Lotto-kupongen han vant 2,7 millioner kroner på. I ramma ligger også kontoutskriften fra rett etter at Lotto-pengene hadde kommet inn på Brekkes konto.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

– Penger gir ikke lykke

Dahl søkte raskt økonomisk råd fra banken. Mye har gått til nedbetaling av gjeld, ny bil, båt og et par ferieturer.

– Har pengene gjort deg lykkeligere?

– Både ja og nei. Det er en slags lykke å ikke bekymre seg for regninger. Det er vanskelig å definere lykke. Penger gjør hverdagen noe enklere, men det gjør deg definitivt ikke lykkelig, mener Dahl.

Han ser lyst på framtida.

– Jeg får håpe at jeg ikke så dum at jeg klarer å få like mye gjeld som før, men det skal mye til. Jeg håper at jeg kan skape meg et levebrød av å være frilansfotograf.

– Tenk deg om

Bjørn Engaas med blå jakke.

EKTE VENNER: – Får man plutselig mye penger, kan mange nye venner dukke opp. Da er det grunn til å spørre seg om de vil være venn med pengene dine, eller deg, sier banksjefen.

Foto: Anette D. Stensholt / NRK

Administrerende banksjef i Sparebank 1 Tønsberg og Nøtterøy, Bjørn Engaas, kommer med følgende råd til folk som plutselig får mye penger:

– Sett deg ned, ta et glass vann og tenk deg om.

Engaas syns Dahl har tatt fornuftige valg.

– Han lot pengene stå i banken med en gang, slik at han kunne tenke seg om. Han har betalt ned på gjeld, det skaper mer trygghet, og så har han brukt penger til å realisere drømmer, og det må være lov når man får penger på den måten.