NRK Meny
Normal

– Hackerangrep skjer ukentlig

Det sier sikkerhetskonsulent Oddvar Håland Moe. Han demonstrerte i dag hvor lett det kan være å komme seg inn i andres datamaskiner.

Sikkerhetsseminar i Larvik.

Oddvar Håland Moe i NTT Com Security holdt et foredrag på Bølgen i Larvik i formiddag.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Det er IT-selskapet Atea som står bak arrangementet, og hensikten er å belyse hvor utsatt man er – både som bedrift og som privatperson.

– Jeg ønsker at folk skal gjøre de tingene som er nødvendig for at maskinen skal bli trygg, slik at ikke angripere og onde mennesker kan gjøre onde ting mot din maskin, sier Oddvar Håland Moe til NRK.no.

Ifølge han er det ikke nødvendigvis så vanskelig for uvedkommende å komme seg inn i en annens datamaskin.

– Når man snakker om hacking, så er det ofte avansert. Men jeg prøver å få frem det enkle i det, og vise at det å få tilgang, ikke er så vanskelig som folk tror.

– Du tilhører en bransje som selger sikkerhetstjenester. Blir det ikke litt som bukken og havresekken, at dere skal skremme folk og si at de må installere dyre programmer på pc-en sin for å unngå hackerne?

– Vi selger ikke utstyr, vi selger tjenester som hjelper dem å bli trygge. Jeg gjør dette for å vise hvor skremmende det er, men også for å fortelle om tiltak. Jeg forteller aldri om et angrep uten å fortelle hvordan de kan fikse det etterpå, sier Moe.

Les også:

– Ukentlige angrep

Oddvar Håland Moe.

Oddvar Håland Moe vil gjøre folk oppmerksomme på hvor lett det kan være å hacke maskinen deres.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Han mener at det skjer hackerangrep ukentlig i dette landet, og at det ofte er tilfeldig om slikt blir oppdaget eller ikke.

– Det er verre med dem som ikke blir oppdaget, sier han.

Les også:

Personopplysninger hos kommunen

IKT-medarbeider i Sandefjord kommune, Odd Einar Haukland, deltok på seminaret i Larvik tirsdag. Han ble noe overrasket over hvor lett det kan være å hacke seg inn på en datamaskin.

– Jeg har vært på slike seminarer før og sett at tidligere versjoner av de operative systemene ofte er sårbare. Jeg hadde egentlig tenkt at nyere versjoner var bedre, men det var fremdeles ganske enkelt, sier han.

Kommunen håndterer en del personopplysninger, og Haukland sier de beskytter disse opplysningene så godt som mulig.

– Er det mulig å hacke seg inn hos Sandefjord kommune?

– Ingen kommentar, ler Haukland og fortetter: – Jeg tror vi har ganske god kontroll på dette, men vi kan selvfølgelig alltid bli bedre.