– Gruer seg til rettssaken

Mandag starter rettssaken der en tidligere ansatt i Jotun og fem andre personer er tiltalt for grov korrupsjon. – Saken er oppblåst fra statsadvokatens side, mener den hovedtiltaltes forsvarer.

Jotuns fabrikk

En tidligere leder i Jotun er sammen med fem andre personer siktet for grov korrupsjon. Det var Jotun som anmeldte mannen etter tips fra folk utenfor selskapet.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Denne saken virker oppblåst og overdimensjonert fra aktoratets side når man tar i betraktning de forholdene som tiltalen gjelder. Nå jeg går inn i saken er den ikke så alvorlig som den kan virke ut fra det materialet som statsadvokaten har presentert.

Advokat Johan Henrik Frøstrup.

Advokat Johan Henrik Frøstrup er 53-åringens forsvarer.

Foto: Tom Andersen / NRK

Det sier Johan Henrik Frøstrup, forvarer for den hovedtiltalte mannen, en tidligere leder i Jotun.

Den 53 år gamle mannen skal ha mottatt varer og tjenester av Jotuns leverandører i bytte mot oppdrag for selskapet.

For dette er han tiltalt for grov korrupsjon av 2,1 millioner kroner og økonomisk utroskap for 700.000 kroner.

– Mannen skal blant annet ha fått tjenester som gartner-, maler- og elektrikertjenester fra noen av leverandørene til Jotun, sier statsadvokat Marit Formo.

Jotun fikk tips

Saken ble kjent i 2012 da Jotun anmeldte mannen etter tips fra folk utenfor selskapet. Mannen mistet samtidig jobben og er ikke lenger ansatt i bedriften.

De tre årene etterforskningen har tatt har vært en tung tid for 53-åringen.

– Dette er krevende for ham, og den lange tiden har preget ham kraftig, sier forsvareren.

I tillegg til den tidligere lederen i Jotun er fem personer, tilknyttet fire firmaer som har hatt oppdrag for Jotun, tiltalt for grov korrupsjon.

To av mennene er også tiltalt for bedrageri. Bakgrunnen for dette er at de skal ha fakturert Jotun for varer og tjenester de ga 53-åringen.

– Deler av de varene og tjenestene de ga til den tidligere lederen er betalt av Jotun og dette anser vi som et bedrageri overfor bedriften, sier Formo.

– Gruer seg til rettssaken

Ingen av de tiltalte erkjenner straffskyld i henhold til tiltalen. Det er satt av 10 uker til rettssaken i Sandefjord tingrett. Bakgrunnen er blant annet at over 60 vitner skal høres i saken.

– Min klient ser fram til å bli ferdig med saken, men gruer seg naturligvis til rettssaken, sier Frøstrup.

Jotun ønsker ikke å kommentere saken, men presiserer at mannen ikke lenger er ansatt i selskapet.