– God jordbærsommer

Sommeren i Vestfold har tidvis vært ganske kjølig. Det er kanskje noen misfornøyde med, men langt fra bøndene.

Jordbær Vestfold

GOD AVLING: Årets sommer har vært forholdsvis kjølig, med regn av og til. Det har bidratt til å gi en god jordbærsesong i Vestfold, forteller Thorleif Müller i Vestfold Bondelag.

Foto: ÅSE KARIN HANSEN / NRK

– I år har jordbæravlingene mine blitt gode, og jeg tror at avlingene som kommer i resten av landet framover også blir gode. Dette skyldes ikke bare sommerværet, men også høsten, som ga blomsteranlegg. I tillegg tok vinteren godt vare på jordbærplantene, sier Thorleif Müller, jordbærbonde og leder i Vestfold Bondelag, til NRK.

Han forteller at mange vekster ser ut til å gi brukbare avlinger i år.

– Årsaken er at det har vært regn av og til og stort sett temperaturer på 20 til 24 grader. Noen typer grønnsaker kunne imidlertid hatt godt av litt høyere temperaturer de neste ukene.

Lovende kornhøst

 Thorleif Müller

GODE AVLINGER: Thorleif Müller, leder i Vestfold Bondelag, sier at årets sommer generelt gir brukbare avlinger for mange vekster.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

I fjor sommer var det svært varm og tørt i Vestfold. Selv om dette høres ut som drømmesommeren for folk flest, er ikke det tilfellet for bønder.

– I fjor ble det så varmt at deler av avlingene tørket bort. Det ble vanskelig å drive matproduksjon ute fordi det var varmt så lenge og fordi det var så lite nedbør. Derfor er årets sommer bedre, sier Müller.

I fjor var et toppår for de fleste av kornbøndene på Østlandet. Nå bugner mange av kornåkrene i denne delen av landet av rankt og fyldig korn.

– Det som ble sådd i fjor høst, står veldig bra, og selv om det kan variere litt med det som er sådd i år, har jeg god tro på at sesongen blir bra. Det er fullt mulig vi kommer til å matche fjoråret, som var et absolutt toppår, sier forsøksleder Kjetil Mostu i Norsk Landbruksrådgivning i Hedmark til NRK.

– April veldig varm

Müller sier at det generelt har vært litt for kjølig for noen typer grønnsaker og bær en stund nå.

– For eksempel sukkererter. April var veldig varm, noe som gjorde at vi var veldig tidlige ute og fikk gjort unna masse vårronn på korn. Jordbærene startet tidlig å blomstre. Men mai, med kulde og mye nedbør, bremset dette veldig opp. Juni var noenlunde ålreit og juli har vært noe kjølig, sier han.

– Hva slags vær ønsker dere fremover for å få så gode avlinger som mulig?

– Temperaturer på 20 til 24 grader. Også regn en gang iblant, det er ideelt for veldig mange planter.