Hopp til innhold

– Fritt frem å ta livet av trær

NØTTERØY (NRK): Stein Rune Markussen opplevde at noen forsøkte å ta livet av et over 150 år gammelt tre på tomten, og mener straffen for miljøkriminalitet er for lav.

Svein Rune Markussen

SKUFFET: Svein Rune Markussen mener lave straffer gjør det fritt frem for folk å ta livet av trær. Noen har borte hull og helt gift i det over 150 år gamle asketreet (det høye i bakgrunnen) hans på Nøtterøy.

Foto: Rune Christoffer Holm / NRK

Rett før påsken oppdaget Svein Rune Markussen at noen hadde strødd salt på bakken rundt det 100–200 år gamle asketreet på tomten. I fjor boret noen ni hull i samme tre og fylte dem med gift.

Ifølge Markussen har trepleiere sagt at treet vil dø i løpet av ett–tre år. Han anmeldte derfor saken til politiet, som senere henla den.

Han mener risikoen bli tatt for slike hendelser er for lav, og at bøtene er for milde.

– Det er snakk om et tre som har stått her i kanskje 200 år. Hvis du får bot på to til fem tusen kroner, er det fritt fram for alle å ta livet av ting. Det er latterlig, sier Markussen til NRK.

Saken ble først omtalt i Tønsbergs Blad.

Gift i tre

HULL: Dette er to av hullene i asketreet til Svein Rune Markussen, som noen laget i fjor og fylt med gift.

Foto: Rune Christoffer Holm / NRK

Politiet er ikke enig

Ole Bjørn Sakrisvold.

UENIG: Påtaleleder Ole Bjørn Sakrisvold sier dagens straff for miljøkriminalitet er streng nok.

Foto: Per Foss / NRK

Ole Bjørn Sakrisvold er påtaleleder i Tønsberg politi, og uenig i Markussens påstand.

– Nei, det er ikke fritt frem. Det er mange saker vi kan si har lav oppdagelsesrisiko, men det betyr ikke at vi ikke forfølger dem, sier han.

I regionen er de kjent med flere lignende saker, ifølge Sakrisvold.

– Å borre hull i trær og fylle med gift, eller andre metoder for å fjerne trær, er ikke helt uvanlig. Politiet har forfulgt slike saker i enkelttilfeller hvor det var mulig å gjøre. Så fritt frem er det ikke, sier påtalelederen.

Kan få bøter

Sakrisvold vil ikke bekrefte at bøtene ligger på to til fem tusen kroner, men forstår at straffen kan virke lav.

– Det kommer an på hvem man spør. Men i tillegg til bøter, kan personer som gjør slikt bli ilagt et erstatningsansvar, og det kan fort bli høyt, sier han.

Det som forundrer Markussen er at skadene blir sett på som mindre skadeverk. Ifølge Sakrisvold kategoriseres slike hendelser normalt som mindre skadeverk, mens hærverk av blant annet verneverdige trær, er mer alvorlig.

– Dokumenter skadene

Tre Nøtterøy

GAMMELT: Asketreet (i midten) på tomten til Svein Rune Markussen kan være 200 år gammelt.

Foto: Rune Christoffer Holm / NRK

Dersom du skulle oppleve at noen forsøkte å ta livet av trær i hagen din, kommer Sakrisvold med følgende oppfordring.

– Ta kontakt med en sakkyndig som kan se hva som er gjort, hva som eventuelt er brukt og om det kan reddes. Dokumentér naturligvis skadene med bilder. Er det noe forutgående konflikt med noen knyttet til trærne, tar du opp det med politiet, sier Sakrisvold.

Svein Rune Markussen kan ikke gjøre annet enn å vente.

– Det er bare å se an fra år til år, om treet blir grønt. Dersom det dør, må jeg ta det ned. Og det vil bli kostbart, sier Markussen.