NRK Meny
Normal

– Fortsatt gubbevelde i Tønsberg

Tross et flertall av kvinner i bystyret i Tønsberg er det ingen kvinnelige utvalgsledere. Venstres Suzy Haugan er skuffa.

Suzy Haugan

Suzy Haugan (Tønsberg Venstre) mener gubbeveldet fortsatt styrer i Tønsberg. Hun er oppgitt over at det ikke er noen kvinner i lederverv i politikken i Tønsberg.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

– Jeg forventa at det var rom for begge kjønn i lederposisjoner, men nå er ordfører, varaordfører og samtlige utvalgsledere menn. Jeg er skuffa, sier Suzy Haugan (V).

Ordfører i Tønsberg, Petter Berg (H), beklager.

– Jeg er første til å beklage at det har blitt slik. Vi har virkelig anstrengt oss for å få kvinner til å ta på seg lederansvar, men det har vi ikke klart denne gangen. Vi hadde også ei som var klar, men dessverre trakk hun seg i siste liten.

– Gubbeveldet styrer fortsatt

Haugan har en klar karakteristikk av Tønsberg-politikken.

– Jeg registrerer at det fortsatt er et gubbevelde i Tønsbergs politiske ledelse. – Høyre har regjert "i alle år" her i byen og har hatt mer enn god nok tid til å skape et klima hvor kvinner formes til gode lederkandidater.

Årsaken til at det har blitt sånn er sammensatt, mener Petter Berg.

– Jeg tror kvinner er litt mer nølende til å ta på seg lederansvar – dessverre. Og den røffe mediebehandlingen som følger med lederposisjoner, virker nok mer skremmende på kvinner enn menn, tror Berg.

Skal jobbe for å få kvinnelige ledere

I forrige periode var både varaordføreren og en utvalgsleder kvinne. Nå er det to kvinnelige nestledere i utvalgene.

– Så vi har fått frem mange dyktige kvinnelige politikere som har tatt del i ledelsen i kommunen vår. De har gjort en stor innsats, og nå skal vi motivere og trene nye kvinner til å ta lederansvar for fremtida, forsikrer Berg.

Han poengterer at Kristelig Folkeparti og Høyre har mistet flere fremtredende, erfarne kvinnelige politikere, og de nye som kom inn følte, ifølge Berg, at det var litt for tidlig å gå inn i lederposisjoner.