NRK Meny
Normal

– Følte meg tråkka ned i søla

Slik beskriver Finn følelsen han fikk da samboeren Tone fikk kreftdiagnosen. I en serie bilder beskriver paret hvordan livet har forandret seg.

Finn Bjurvolls kunstfoto - laget da han fikk beskjed om samboerens kreftdiagnose

SJOKK: For samboerparet ble kreftdiagnosen et sjokk, og livet ble brått snudd på hodet.

Foto: Finn Bjurvoll

En helt vanlig uke i slutten av mai skulle Tone Hasle til mammografi, en slik undersøkelse som de fleste kvinner går gjennom med jevne mellomrom.

Men det sluttet å være vanlig en uke etter undersøkelsen, da telefonen fra Brystsenteret ved Sykehuset i Vestfold kom.

Kunstfotografi av Finn Bjurvoll

Tone faller utfor stupet, og Finn gjør sitt beste for å holde henne igjen, når hun får kreftdiagnosen.

Foto: Finn Bjurvoll

– Tone fikk beskjed om komme til sykehuset i løpet av en time, sier samboeren og fotokunstneren Finn Bjurvoll, og legger til at stemningen i bilen på vei til Tønsberg var ganske trykket.

En reise

På Brystsentret fikk hun beskjed om at det var funnet noe uvanlig vev i det ene brystet, og at de måtte ta en biopsi. Etter det gikk det fort. Kreftdiagnosen var et faktum i begynnelsen av juni, og 23. juni ble Tone kreftoperert i det ene brystet.

– Jeg fikk sjokk og ble fryktelig redd. Bare å kunne si ordet kreft har tatt meg noen uker, sier Tone.

Finn Bjurvoll og Tone Hasle

Finn og Tone finner god støtte i hverandre.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

For kunstneren Finn er det vanlig å uttrykke følelser i bilder. Og det var det han gjorde. For da kvinnen i hans liv fikk den alvorlige diagnosen brystkreft, følte han seg tråkket ned av noe stort, og resultatet ble bildet øverst i saken.

– Plutselig ble livet snudd på hodet for oss begge. Men så tenkte jeg, at dette er jo ikke min diagnose, jeg blir berørt av den, men den er Tones. Også spurte jeg om hun kunne tenke seg å være med å lage det som nå er blitt bildeserien «Voyage», og det ville hun.

Fotokunstneren Finn Bjurvoll og samboeren Tone har valgt døra det står Happiness på

Finn Bjurvoll og samboeren Tone har valgt døra det står «Happiness» på. - Det er så mange måter å reagere på og ta slike nyheter på. Sammen har vi bestemt oss for å være lykkelige. Det hender vi går inn døra det står peace på, og kanskje kunne vi trengt litt «Salvation», men «Misery»-døra prøver vi å unngå, forteller Finn.

Foto: Finn Bjurvoll

For samboerparet er bildeprosjektet har blitt en ventil, en måte å visualisere følelsene sine på.

– Det er terapi. Ikke minst fordi vi kommer oss mye ut. Også har vi det veldig gøy når vi skal ta bildene. Vi ler veldig mye underveis når vi lager nye bilder, vi får stadig latterkramper, forteller Finn.

Hele bildeserien kan du se på kunstsiden til Finn, Fo2kunst.no.

Enda en operasjon

Sammen har de to laget åtte bilder til nå, men det er trolig flere i vente. For på mandag fikk Tone beskjed om at hun må operere i det andre brystet også. Cellegiftkuren hun skulle startet på nå er utsatt, og livet er igjen satt litt på vent for samboerparet.

Det foreløpig siste bildet i serien beskriver også den følelsen. Et monopolbrett, med reisen til nå, hvor siste stopp var et prøv lykken-felt, der beskjeden er kort,«rykk tilbake til start».

Finn og samboeren Tone er tilbake ved start

Terningen er kastet og etter å ha prøvd lykken, er paret tilbake på startpunktet, med ny operasjon allerede i neste uke.

Foto: Finn Bjurvoll

Men på tross av følelsen av at de nå starter hele karusellen på nytt, samboerparet sier konsekvent «når» Tone blir frisk, ikke «hvis» Tone blir frisk.

– Det er en selvfølge, det er klart jeg skal bli frisk. Det er gode prognoser på denne diagnosen, og legene er veldig flinke på denne typen kreft, så det er klart vi sier når, sier Tone og får umiddelbar støtte fra samboeren Finn.