– Flere hodeskader med hjelm

Statistikk viser at det blir flere hodeskader når bokserne bruker hjelm enn når de er uten. Da blir det riktignok mer blod.

Alexander Hagen

Norge har pålegg om bruk av hjelm i boksekamper. (illustrasjonsbilde)

Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

Norges eneste representant i AIBA, det internasjonale amatørbokserforbundet, viser til statistikk fra utlandet som viser at det er farligere å bruke hjelm enn å være uten. I hvert fall farligere for hjernen.

David Mcdonagh sitter i den medisinske komiteen og han er overbevist ut fra de undersøkelsen som er gjort, at det er bedre uten hjelm.

Norge er nå et av de få, om ikke det eneste landet, som har pålegg om hjelm i boksekamper.

Mer kutt

David Mcdonagh

David Mcdonagh mener det er bedre å bokse uten hjelm enn med slik norsk lov krever.

Foto: privat

– Bokserne er mer forsiktige når de ikke har hjelm, sier Mcdonagh. – De ser bedre i sidesynet, passer bedre på seg selv og slår ikke så hardt.

Han viser også til amerikansk fotball der nye og bedre hjelmer førte til flere hodeskader.

– Hjelmen ender opp som et våpen som blir brukt mot motstanderen, sier han.

– Det blir færre hjernerystelser uten hjelm. Men det blir flere kuttskader, legger Mcdonagh til.

– Vi følger med hele tiden og hvis det skulle bli flere og farligere skader uten hjelm, så gjør vi jo om på vedtaket om at hjelm ikke er lovlig.

NM kommer for fort

Bokse-NM i Tønsberg i mars har blitt en politisk nøtt. Den nye regjeringen gikk ut og lovet proffboksing som sitt første resultat av regjeringsforhandlingen.

Problemet er at den såkalte knockoutloven står i veien. Og den klarer man ikke å fjerne så fort at NM i mars kan gå uten hjelm.

Samtidig sier det internasjonale forbundet at de forlanger et NM uten hjelm, hvis ikke kan norske seniorboksere bli utestengt fra internasjonale konkurranser.

Les også: