NRK Meny
Normal

– Flåtten henger på som ripsklaser

TJØLLING/LARVIK (NRK): Rådyr som bærer med seg haugevis av flått helt inntil husveggen, skaper hodebry for Harald Jensen. Han ønsker at et eller flere av dyrene skytes.

Harald Chr Jensen

HUSVARME: Under denne busken, rett ved inngangsdøra, sover ofte en mindre flokk rådyr om natten. Og de er fulle av flått, sier Harald Jensen. Han selv og andre har blitt bitt av infisert flått helt inntil husveggen.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

På sin landlige eiendom i Tjølling i Larvik kommune, har Harald Jensen et stort problem: Flåtten.

– Her, under denne busken, pleier rådyrene å ligge, forteller Jensen.

Vi står helt inntil husveggen, bare en drøy meter fra inngangsdøren.

– Sist jeg ble bitt satt jeg på terrassen på nordsiden av huset. Da hadde jeg ikke engang vært ute på eiendommen, så de angriper helt inntil husveggen.

Flåtten kan bære bakterien borrelia burgdorferi. Sør i Vestfold er frekvensen av smittet flått relativt stor, ifølge Miljødirektoratet.

I rundt 98 prosent av tilfellene, blir du ikke syk av flåttbitt, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Rådyr Tjølling

FINT OG FLÅTT: Rådyrene bærer med seg store mengder flått helt inntil husveggen.

Foto: Harald Jensen / PRIVAT

Bekymret for helsen

Harald, familien og venner har ved flere anledninger blitt bitt. Han mener det er rådyrene på eiendommen som er synderen. I et bekymringsbrev til Larvik kommune skrev Jensen:

Vi er flere her som er blitt infisert en eller flere ganger og har måttet ta
antibiotikakurer som følge av symptomer påvist av lege. Angrepene har skjedd på egen eiendom og helt inntil vår bolig
.

Rådyrene er daglige gjester. Jensen synes de er flotte dyr, men problemene med flåtten er så store at han ønsker at bestanden i området slankes. Han kaller flåtten et stort helseproblem, og har gjennom sin grunneier søkt Miljødirektoratet om tillatelse til å skyte rådyr utenom jaktsesongen.

I det aktuelle området, valdet, har grunneierne fri avskytning, men det gjelder i jaktsesongen som varer fra august til jul.

Miljødirektoratet har avslått søknaden om uttak av rådyr.

Rådyr-flått er sjeldnere infisert

Seniorrådgiver Erik Lund er enig i at rådyr bidrar til betydelig økning i flått-tetthet, men sier rådyr sjelden er bærere av borrelia.

– All forskning tyder på at det ikke er flått fra rådyr primært som forårsaker borrelia.

Til tross for lavere frekvens av infisert flått, betyr ikke det at flått som suger blod fra rådyr er smittefrie.

Krattskog

MYE FLÅTT: Eiendommen er stor og full av busker, krattskog og trær. Rådyrene beiter på villurtene du ser i forkant og sover gjerne bare noen meter inn i skogen.

– Nei, for all del. Har du flått i et område hvor det også er utbredt borrelia, vil flåtten på en eller flere rådyr også kunne være smittet, forklarer Lund.

Kan skytes – bare ikke nå

Dessuten mener direktoratet at det gjennom året, og jaktsesongen, er mer enn nok muligheter for valdet å justere bestanden i sitt jaktfelt.

– Det er et generelt prinsipp i norsk viltforvaltning at du har fredning i viltets yngletid. Jaktsesongen starter i august for rådyrbukker, i september for alle kategorier dyr og varer frem til jul. Da har man god mulighet til å regulere bestanden til det man mener er ønskelig for området, sier Lund.