NRK Meny
Normal

– Festivalen kan miste sjela si

Det mener flere musikkjournalister om Stavernfestivalen, etter meldingen om at den skal bli flyttet.

stavernfestivalen

Neste år markerer Stavernfestivalen sitt 15-årsjubileum.

Foto: John-Andrè Samuelsen / NRK

Denne uka ble det kjent at Stavernfestivalen skal flyttes fra Skråvika til Larvik Golfbane.

Det skjer som følge av at Larvik kommune selger Soldathjemmet, og dermed blir det usikkert om festivalen lar seg arrangere på samme sted som den alltid har vært.

I tillegg slet festivalen med at det var for trangt på området i fjor, og med store artister som Elton John som skal spille neste sommer, trenger festivalen en større sceneplass.

Selv om festivalsjefen selv er positiv til flyttingen, er mottakelsen blandet hos kulturjournalistene vi har snakket med.

– Mindre personlig

Dommen fra kulturjournalistene Agnes Moxnes (NRK), Morten Ståle Nilsen (VG) og Anders Grønneberg (Dagbladet) er klar: Flytting av Stavernfestivalen er ikke uproblematisk.

– Stavernfestivalen er veldig preget og har fått personligheten sin nettopp fra beliggenheten. Det er det som gjør den festivalen helt spesiell, mener Moxnes.

– Flyttingen kan dessverre bety at festivalen blir mindre personlig og mindre egenartet, mener Nilsen.

– Jeg vet ikke helt om jeg liker tanken på flytting for det er så flott og trivelig på Stavernfestivalen, sier Grønneberg.

Han frykter rett og slett at festivalen kan miste noe av sjela si.

– Jeg syns det ar fungert veldig bra slik det har vært til nå. Det er fint at den ikke er for stor. Hvorfor ikke holde på noe en vet fungerer, undrer han.

– Veldig trangt

Musikkjournalist i VG, Morten Ståle Nilsen, besøkte Stavernfestivalen for første gang i sommer. Ut ifra dette besøket har han forståelse for at festivalen må flytte.

– Nå kjenner ikke jeg til det området festivalen skal flyttes til, men jeg opplevde det nåværende stedet som veldig trangt. Dersom man ønsker at festivalen skal bli større, er det nok tvingende nødvendig å flytte den, men man går glipp av dette vakre stedet.

Også NRKs Agnes Moxnes ser både fordeler og ulemper med å flytte festivalen.

– De satte ny publikumsrekord i sommer med 32 000 besøkende og har lenge beklaget seg over at de har hatt dårlige parkeringsmuligheter og overnattingsmuligheter, sier hun.

Flere reaksjoner

Det er ikke kun journalister innen kultur- og musikkverden som engasjerer seg og gjør seg noen tanker rundt flyttinga. Reaksjonene hagler for tiden, bekrefter festivalsjef Roger Albin.

– Det skulle bare mangle. Man ripper opp i ganske mange minner. Folk tror det blir en helt annen sjarm når en flytter til et annet område. Men dette er planlagt og jobbet mye med, så det blir ikke så drastisk som folk tror, sier han.