Hopp til innhold

– Fantastisk at vi kan redde det

Museumsdirektøren på Slottsfjellsmuseet er glad for at råttent tømmer byttes ut på et av Vestfolds eldste ikke-kirkelige bygg.

Lena Fahre

Museumsdirektøren er glad for at finansiering for å redde Hynnestua er i orden.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Hynnestua fra Andebu ble flyttet til Vestfold Fylkesmuseum i 1957. I dag står den på friluftsmuseet på Tallak ved Slottsfjellsmuseet i Tønsberg. Et av de eldste ikke-kirkelige byggene i fylket.

Haakon Livland

Konservator Haakon Livland er inne i Hynnestua og ser på arbeidene.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Man har sett på årringene, sammenliknet det med en standard, og kommet frem til at bygget er fra 1684–85. Det forteller Konservator på Slottsfjellsmuseet, Haakon Livland.

Status med to etasjer

Alderen er funnet ved hjelp av såkalt dendrodatering. Bygget er dermed en original toetasjes, profan (ikke-kirkelig) bygning fra 16–1700 tallet.

Det var først en én-etasjes bygning med en åre (åpent ildsted) midt på gulvet, og ljore (åpning i taket). Senere ble ildstedet flyttet til et hjørne. Det gjorde det mulig å bygge på en etasje til.

– Det var status på 1700-tallet hos velstående bønder. Så slapp man lyskilden fra taket, som erstatning fikk man statussymbol nummer én på 16–1700 tallet, blyglassvinduer.

Museumsdirektøren på Slottfjellsmuseet er glad for at råttent tømmer byttes ut på et av Vestfolds eldste ikke-kirkelige bygg.

SE VIDEO: Det er sørveggen på Hynnestua som trenger restaurering.

Tunge løft

Huset jekkes opp og mye av verktøyet som brukes er håndverktøy. Ivar Jørstad er en av dem som jobber med å restaurere huset. Han forteller om øks, meddrag og bandkniv.

– Det er det eneste man kan bruke for å få det ordentlig.

Og det er et møysommelig arbeide.

Ivar Jørstad

Ivar Jørstad har mye erfaring med gamle hus.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Det er litt tidkrevende og det er noen utfordringer. Det er en del tunge løft, og når man først hugger i en stokk så blir hugget der.

– Man må passe på at man ikke tar for mye, og det er lett å ta litt for lite. Det blir opp og ned med stokken flere ganger.

Økende interesse

Åtte av de laftede stokkene på byggets sørvegg skal byttes. Arbeide og materiale koster 500.000 kroner. Disse pengene har museet fått av Andebu Sparebank og Lyngåsstiftelsen i Tønsberg.

Museumsdirektør Lena Fahre sier det er viktig å ta vare på friluftsmuseene

– Vi merker en økt publikumsinteresse med så flotte bygninger i et sentrumsnært område, så det er en kjempeattraksjon.