NRK Meny
Normal

– Færder, der havet lever!

NØTTERØY (NRK) Stor iver og ingen mangel på arbeidslyst hos femteklassingene på Teie skole. Så har de også fått en viktig oppgave fra politikerne i det som skal bli Færder kommune. De må bare løse én viktig sak først.

Elever tegnet kommunevåpen for Færder

FRAMTIDIG KOMMUNEVÅPEN?: Her ser vi fire av 23 forslag til nytt kommunevåpen for Færder kommune, tegnet av 5.-klassinger på Teie skole.

Foto: Christina Støp / NRK

– Hei, gutter! Vi må flytte oss! Vi setter oss sammen med Hanna og Selma og de, roper Vilhelm som begynner å flytte pulter og stoler.

Og det er jo slik det må begynne: Først finne ut hvem man vil samarbeide med! Sånn er det med folk – og sånn er det med kommuner.

Raske bølger

I løpet av en og en halv time skal elevene tegne forslag til kommunevåpen for nye Færder kommune. Teie skole har fått motivet "bølge" som tema. De andre femteklassingene i Tjøme og Nøtterøy kommuner har fått "bro", "fyr", "knute" og "seil" å jobbe med. Her er bølger i solnedgang, bølger under broer og rundt båter. Og en har laget to bølgearmer, en for hver øy i den nye kommunen, med en lysende stjerne over.

Stjerne over Færder

– Hvorfor har du tegnet en stjerne over de to bølgene?

Herman tegnet kommunevåpen for Færder

STJERNE OVER FÆRDER: Herman viser stolt fram sitt forslag til nytt kommunevåpen for nye Færder kommune.

Foto: Christina Støp / NRK

– Jeg tenker at en stjerne helt der oppe i verdensrommet symboliserer liksom alt: Kunnskap og fellesskap ... og alt det der, sier Herman. Tjøme og Nøtterøy er forskjellige og fine hver for seg, men sammen blir de finere, sier han.

– Det er jo masse båter og hav. Det er jo helt vanvittig! Og stjerna over bølgene symboliserer at jorda er et fint sted å være på, avslutter Herman.

Valgte 5. klasse

Ved et av bordene sitter latteren løst. Det er Hanna som får latterkrampe og Selma, Ruth, Julia og Vilhelm må også gi seg over. Lærer Ine Therese Haaheim smiler og sier at dette nok er en drømmeoppgave for dem. Og 5.-klassene ble valgt fordi 10-åringer begynner å få et mer bevisst forhold til stedet de bor på.

– Så er det også et håp at de skal oppleve et eierskap til det som skjer, sier Haaheim.

Kult med forandring, men ikke for mye

Men hva synes de om å bli slått sammen med Tjøme? Og hvorfor skal det skje?

– Jeg synes de skal slå seg sammen, jeg, sier Ruth, som tegner et bølgende hav i en rosa og oransje solnedgang. Johs på sin side synes det er greit, men han synes ikke Nøtterøy må forandre seg for mye, for det er fint som det er.

Viktig jobb

– Er det dere gjør nå en viktig jobb for Færder kommune?

– Ja, svarer alle i kor.

– Nede i veien der planter de jo blomster etter tegningen på kommunevåpenet, sier Vilhelm.

– Hvis vi ikke får laget et nytt kommunevåpen til Færder blir det jo kjedelig å bare ha klumper med jord nede i Åsveien og Kirkeveien. Så dette er veldig viktig!

– Hva håper du folk tenke hvis de ser din kommunevåpentegning, da?

– Dette er Nøtt ... eh dette er Færder. Dette er ... dette er stedet der havet lever!