NRK Meny
Normal

– Enkelt å overvåke andre

– Når du vet det jeg vet, blir man automatisk bekymret, sier Thomas Mathiesen i Etterforsker1.

Privatetterforsker

UTE PÅ OPPDRAG: Thomas Mathiesen går frem på samme måte når næringslivet kontakter ham, som når privatpersoner tar kontakt. – Det er egentlig ingen forskjell. En sak er en sak for oss, sier han. (arkivbilde: Thomas Mathiesen ute på oppdrag)

Foto: Fredrik Hansen / NRK

Økt digitalisering og ny teknologi gjør at man nå enklere kan bli overvåket av andre. De fleste henvendelsene Datatilsynet får om arbeidslivet handler om sporing og kontroll.

Hittil i år har tilsynet mottatt 800 henvendelser om overvåking i arbeidslivet. Slik overvåking bekymrer dem.

– Når man har mer og mer elektronisk behandling av personopplysninger, medfører det mer logging og potensielt større fare for misbruk, sier juridisk rådgiver i tilsynet, Henok Tesfazghi.

Henok Tesfazghi

ØKT RISIKO: Henok Tesfazghi har ikke grunnlag for å si om overvåkning i arbeidslivet øker, men med stadig mer sofistikerte teknologiske hjelpemidler og digitalisering, øker risikoen.

Foto: Datatilsynet

Minnepenn med lydopptaker

For dem som vil, er overvåkingsutstyr bare noen tastetrykk og tusenlapper unna.

Thomas Mathiesen, daglig leder i Etterforsker1, selger slikt utstyr. Kjøperen trenger ikke å fortelle hva det skal brukes til.

– Vi får mange forespørsler om mobilovervåkningspakken vår. Den er mye rimeligere enn den var før, pluss at teknologien er blitt mye bedre. Det er mye lettere å bruke overvåkning i dag, enn det var for kanskje fem år siden.

– Datatilsynet er bekymret. Er dere også bekymret?

– Når du vet det jeg vet, blir man automatisk bekymret.

– Hva vet du?

– Hvor enkelt det er å overvåke deg, sier Mathiesen.

– Du tenker at dere holder på på den redelige siden av dette, men det gjør ikke alle?

– Våre kunder behøver nødvendigvis ikke å holde på på den redelige siden. Du kan få kjøpt våre ting, ikke oppgi hva grunnen er og bruke det ulovlig. Da er det utrolig enkelt å overvåke både deg og meg.

Are Bue i butikken Spyshop.no i Oslo har solgt overvåkingsutstyr i seks år. Ifølge han har etterspørselen har økt. Han mener billigere og bedre utstyr er årsaken.

En minnepenn, som også er en lydopptaker, er det han selger mest av.

Skjulte opptakere

Både privatpersoner og bedrifter tar kontakt. Mathiesen opplyser at de får mange henvendelser, både fra folk som ønsker å overvåke noen og fra folk som føler at de blir overvåket.

Blant utstyret han selger er skjulte lydopptakere.

– I hvilke sammenhenger er det mulig å bruke slikt utstyr?

– Vi snakker ofte om arbeidstakere, og da må bedriften selv ordne det juridiske. Så kan vi selge for eksempel et skjult kamera hvis det er snakk om økonomisk utroskap, at noen stjeler eller at det er andre råtne epler i firmaet. Vi er ikke jurister, og kan ikke rådgi på det juridiske.

Mathiesen startet sitt firma for fire år siden. Han fører ingen statistikk over det, men opplyser at han får et til to oppdrag i måneden av arbeidslivet i fylket han holder til i.

– Det er ofte at håndverkere kontakter om ansatte som har vært sykemeldt over mange måneder, og så finner vi ut at han eller hun faktisk jobber for en konkurrent. Da tror jeg dette legges frem mellom advokater, og at den ansatte selv velger å si opp, eller at bedriften går til Nav.