NRK Meny
Normal

Endringer i viltloven

Nå får jegere bruke lommelykt og båt ved ettersøk.

Elgjeger

Endringene i viltloven gjør det enklere for jegere under ettersøk, hevder Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

1. juni innfører flere endringer i Viltloven, og blant disse finner man flere Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) har kjempet for.

– Det er noen prinsipielle endringer som vi har jobbet for i mange år, sier infosjef i NJFF, Espen Farstad, til NRK.no.

Blant annet får jegerne nå bruke lommelykt når de skal lete etter skadeskutt vilt.

– Jegerne gis mer tillit i en situasjon der man er så uheldig å skadeskyte vilt. Nå får man anledning til å bruke kunstig lys, om man kommer så langt at man må iverksette ettersøk. Tidligere var det forbeholdt kommunale fellingslag, og det var nok svært mange jegere som stod der ute og gjerne skulle tent lommelykta for å se etter blodspor, forklarer Farstad.

Les også:

Blir lov med bruk av båt

Espen Farstad

Espen Farstad sier det er bra at jegerne nå vises litt tillit.

Foto: NJFF

For at jegerne skal kunne ta i bruk kunstig lys, må de allikevel melde fra på forhånd om at de starter et ettersøk.

En annen endring i loven er at jegere nå kan ta i bruk motorbåt, ved ettersøk av skadet sjøfugl.

– Nå kan man altså få ta med seg hagla ut og avlive sjøfuglen på en skikkelig måte. Det er klart at dette er bra, sier Farstad.

– Hvorfor er dette så viktig?

– Vi skal tross alt som jegere ut å ta liv. Det ønsker vi skal skje på en skikkelig og human måte. Og så kommer man da noen ganger i den situasjonen at man er så uheldig at man skadeskyter et dyr, og da vil man ha best mulig redskap og best mulig regelverk slik at vi kan få ryddet opp i den situasjonen så raskt som mulig. Det er til det beste for oss selv og for viltet som slipper å lide unødvendig, forteller Farstad.

Les også:

– Tilpasning til virkeligheten

Begge disse endringene trer i kraft ved en eventuell skadeskyting av et vilt, men den nye viltloven gir også nye muligheter ved revejakt.

– Tidligere var det slik at man kunne bruke fastmontert lys ved jakt på rev. Det foregår jo ofte på natta. Da måtte lyset være montert på husveggen. Nå kan man montere lyset på stolper eller låvevegger for eksempel. Det er en tilpasning til virkeligheten som vi er glade for, sier Farstad.

Rødrev

På jakt etter rødrev blir det nå lov med fastmontert lys, også andre steder enn på husveggen.

Foto: Knut-Sverre Horn

Les også:

– Norske jegere er lovlydige

Endringene kommer etter at forbundet i flere år har jobbet mot det de kaller sperrer i Viltloven. Jakt er omfattet av et detaljert lovverk, med både plikter og rettigheter. Men jegerne selv har ment at den mest effektive og humane avlivningen har blitt stoppet.

– Dette har vi jobbet for i mange år. Vi har et landsmøte vedtak fra tilbake i 2009, men vi har jobbet med det lenger enn det også. Dette har ridd mange jegere som en byråkratisk og unødvendig klundrete ordning. Det har ikke vært til det beste for verken jegerne eller viltet, sier Farstad.

Han er glad for at norske jegere nå vises en viss tillit.

– Det har vært en iboende skepsis i forvaltningen mot at dette skal bli misbrukt, at jegere skal bruke kunstig lys under jakt. Den redselen mener vi er ubegrunnet. Norske jegere er en veldig lovlydig gruppe som har et veldig seriøst forhold til det vi driver med. De må gi oss den tilliten slik at vi kan utøve både jakt og ettersøk på best mulig måte, avslutter Farstad.