– Ekstremt mange vraker bilen nå

Et verksted i Tønsberg tar imot ekstremt mange vrakeivrige bileiere om dagen. Nå vil de bli kvitt kjøretøyet sitt før årsavgiften for 2013 må betales.

I Horten jobbes det på spreng for å ta unna alle vrakeklare biler.

I Tønsberg jobbes det på spreng for å få gjort unna alle vrakeklare biler.

Foto: Hans Krister Grøstad / Privat

Hvert år merker bilverksteder pågangen fra folk som vil vrake de gamle bilene sine – spesielt for å slippe årsavgiften. Fordi i dag er siste frist for å unngå denne. Har du fortsatt en bil i morgen (21. mars), må du betale.

Hans Krister Grøstad tar imot et mangedoblet antall henvendelser fra vrakeivrige folk nå til dags. Ved Grøstad bilverksted i Tønsberg er det til tider kaos, ifølge bilopphoggeren.

– Spesielt denne uka har vi merka pågangen. Fra mandagen av har det kommet veldig mye bil inn til oss. Det starta i helga, og har økt siden da, sier han.

Daglig har verkstedet fått inn cirka 60-70 biler denne uka. Vanligvis har de 0-5 biler om dagen inne til vraking, opplyser Grøstad.

Mannen i gata

De fleste bilene er fra begynnelsen av 90-tallet og tidlig 2000-tall. Grøstad ser at noen bilmerker pleier å komme før andre, og ser at mange kjøretøy er modne for å vrakes.

– Vi har åpent til klokka 16. Men kommer det ti stykker utafor, kan vi ikke akkurat sende disse hjem.

Er det bra butikk?

– Ja, det er en grunn til at vi holder på med dette. Vi legger inn vrakmelding og ordner resten for dem som kommer hit, forsikrer den travle vrakeren i Tønsberg.

Det som kan være kjekt å vite er at vrakpanten gikk opp fra rundt 2000 til 2500 kroner i år. For en bil under 7500 kilo er årsavgiften imidlertid på 2940 kroner.

For andre kjøretøy, se Tollvesenets satser her: http://www.toll.no/templates_TAD/Topic.aspx?id=194976