Hopp til innhold

– Eksplosjon av ulovlige ildsteder

I høst har feierne i Vestfold interkommunale brannvesen avdekket mer enn 15 ulovlige ildsteder i privatboliger i Vestfold. – Vi har nærmest sett en eksplosjon av dette.

Ulovlig ildsted i bolig i Tønsberg

I høst har Vestfold interkommunale brannvesen avdekket langt flere ulovlige ildsteder enn de pleier å gjøre. Denne peisen ser kanskje vanlig ut, men er ulovlig.

Foto: Arnt E. Folvik/Vestfold interkommunale brannvesen

Det sier Jan Espeseth, feiermester i Vestfold interkommunale brannvesen (VIB), til NRK.no.

Brannvesenet har kommet over de ulovlige ildstedene i boliger i Horten, Re og Tønsberg.

Espeseth forteller at VIB tidligere bare har pleid å komme over én til to ulovlige ildsteder i året.

– At vi har kommet over mer enn 15 i Vestfold bare i år, opplever vi nærmest som en eksplosjon. Ulovlige ildsteder er et økende problem, sier han.

Espeseth er usikker på hva som er grunnen til dette.

– I høst har vi i størst grad kommet over de ulovlige ildstedene i boligene til våre nye landsmenn. Det har vært ovner de har kjøpt i utlandet, og de tilfredsstiller gjerne ikke norske krav.

Espeseth forteller at det er ganske tilfeldig hvilke ulovlige ildsteder brannvesenet avdekker. Derfor frykter han at mørketallene er store.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ulovlig ildsted

Feiermester Jan Espeseth sier at det er viktig at ildsteder er montert korrekt og at produktdokumentasjonen er på plass. Dette er en av de ulovlige ildstedene brannvesenet kom over i høst.

Foto: Arnt E. Folvik/Vestfold interkommunale brannvesen

Tre ulovlige ildsteder i én bolig

En av boligene brannvesenet kom over i høst var i Tønsberg, og den inneholdt hele tre ulovlige ildsteder.

Eierne av denne boligen kjøpte huset i sommer, og skal nå fjerne ildstedene.

De skal prøve å få eierskifteforsikringen til å dekke kostnadene de er påført ved at boligen ble solgt med ulovlige ildsteder.

– Den tidligere eieren var fra Litauen og hadde montert ildstedene uten å melde det inn til brannvesenet, forklarer Espeseth.

De ulovlige ildstedene VIB avdekket manglet produktdokumentasjon på skandinavisk språk.

– Ildstedene var ikke testet etter partikkelutslippskrav. De er ulovlige å bruke fordi det ikke kan dokumenteres at de tilfredsstiller kravet i byggeteknisk forskrift, sier Espeseth.

Han forteller at dette er et særnorsk krav på grunnlag av hvordan vi fyrer i Norge.

Anbefaler alle å melde inn ildsteder

Ulovlig ildsted

Espeseth syner det er trist at forbrukere blir villedet og i verste fall lurt til å kjøpe ovner importert fra utlandet, som ikke er tillatt å bruke i Norge. Dette er en av de ulovlige ovnene VIB avdekket i høst.

Foto: Arnt E. Folvik/Vestfold interkommunale brannvesen

Når man flytter inn i en ny bolig, er det kanskje ikke så lett å vite om ildstedet er godkjent eller ikke. I slike tilfeller anbefaler Espeseth alle å melde fra til brannvesenet om ildstedene sine.

Mange leier også inn fagfolk til å sette inn ny ovn eller peis.

– Det er vanlig at de store aktørene rapporterer inn dette, mens de mindre ikke gjør det. Vi anbefaler uansett at vanlige folk rapporterer nytt ildsted inn til brannvesenet. Sørg for å få dokumentasjon på at jobben er gjort, ta en kopi av det og send det til oss.

Espeseth anbefaler også at man leier profesjonelle håndverkere til å montere inn ildstedet.

– Dessuten må man fjerne ildstedet, dette er den største konsekvensen. Når brannvesenet avdekker ulovlige ildsteder, vurderer vi om vi skal sende saken videre til plan- og bygningsseksjonen i kommunen. Dette er brudd på bygningsloven, sier han.