– Du utsetter deg selv for stor fare

Norges Livredningsselskap advarer svømmere mot å krysse sund og svømme ut til øyer uten følgebåt.

Svømmere krysser et sund

Båtføreren så plutselig disse tre svømmerne krysse Nesbryggsundet på Nøtterøy en søndag ettermiddag med mye båter på sjøen.

Foto: Privat

Ønsker du å utfordre deg selv i sommer med en lengre svømmetur, så oppfordrer Norges Livredningsselskap at du svømmer langs land, hvis du ikke har følgebåt.

NRK har fått et bilde der en båtfører plutselig oppdager tre svømmere krysse Nesbryggsundet på Nøtterøy en varm søndag ettermiddag i juni med mange båter på sjøen.

– Det skyldes mest sannsynlig ubetenksomhet, sier visepresident Louis Belaska Ustad i Norges Livredningsselskap og leder for Vestfold krets.

Louis Belaska

– Svøm langs land. Skal du lenger ut, ha med deg følgebåt, er rådet fra visepresident Louis Belaska Ustad i Norges Livredningsselskap.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Vanskelig å se folk som svømmer

Uten følgebåt anbefaler han ikke at folk svømmer langt fra land, ut til øyer eller krysser sund.

– Du setter deg selv i en veldig stor fare. Du er vanskelig å oppdage, det er stor trafikk og du kan bli påkjørt, sier Ustad.

– Men har ikke båter vikeplikt for svømmere?

– Her er det sunn fornuft som rår. Det er ingen i båt som ønsker å kjøre på noen. Er det litt bølger, er det bortimot umulig å oppdage en svømmer som ikke har følgebåt.

Trond Setlo

Svømmelærer og leirskolelærer Trond Setlo ber folk tenke over hvor de svømmer. Han har sett at flere har svømt over til øyer ved Langeby i Sandefjord der det også er båttrafikk.

Foto: Hege Therese Holtuing / NRK

– Svømmebøye er ikke synlig nok

Noen svømmer med en bøye de kan knyte rundt livet, men Belaska Ustad mener heller ikke det holder.

– De er for vanskelige å oppdage for båtførerne, sier han.

Svømmelærer Trond Setlo og leirskolelærer på Knattholmen kystleirskole i Sandefjord har hørt om svømmere som har blitt påkjørt av båt, men ikke sett det selv.

Setlo har i båt selv kommet brått på folk som har svømt utenfor badebøyer.

– Jeg har ved et tilfelle stoppet og gitt et tips om at det kan være farlig, og at jeg var glad jeg oppdaget han, sier Setlo.

Gutt bader

Eivind Knutsen er klar for et bad, men legger ikke ut på lange svømmeturer.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Folk har bedre badevett

Belaska minner om badevettreglene som skal hindre at folk blir utsatt for ulykker. Han synes folk har blitt vesentlig flinkere til å følge reglene, som går på at du skal forsikre deg at du klarer å komme deg opp av vannet, aldri bade alene og svømme langs land, blant annet.

Eivind Knutsen (13) tar fart og hopper ut fra stupebrettet på Knattholmen kystleirskole. Svømmelærer Setlo står klar med livbøye og passer på. Åttendeklassingen svømmer ikke over sund eller til andre øyer.

– Nei, jeg er ikke så god svømmer, sier Knutsen.