NRK Meny
Normal

– Vi har fått drapstrusler hver eneste dag

Kona til den 64 år gamle mannen som er tiltalt for skuddene i Badeparken i fjor, forklarte i dag om tiden før og etter skytingen.

Skytedrama Sandefjord

Tre personer ble skutt i Badeparken i Sandefjord.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

62-åringen sier hun fikk sjokk da mannen ble siktet for skytingen i Badeparken i Sandefjord i fjor.

– Det har vært en vanskelig tid. Vi har fått drapstrusler over telefon hver eneste dag etter at navnet vårt ble kjent gjennom media, sier hun før hun begynner å gråte og må hente seg inn igjen.

Mannen hennes står tiltalt for forsøk på overlagt drap mot fire personer i Badeparken i Sandefjord fredag 14. januar i fjor. Tre personer ble truffet av skuddene.

Onsdag er tredje dagen i retten, og det ventes at saken blir avsluttet på fredag.

Les også:

– Var som å være med på en film

Kona forteller at hun visste at mannen hadde gått sin faste tur i Badeparken den fredagen, og at hun så han hjemme klokken 10.55. Hun merket ikke noe unormalt ved mannen da han kom hjem igjen. På ettermiddagen dro ekteparet ut av huset.

Hun sier at hun hørte om skyteepisoden i Badeparken fra en av pasientene sine, og forklarer at hun sa til mannen sin at politiet sikkert ville snakke med han, siden han hadde gått tur i parken den dagen.

– Da vi kom hjem igjen var det som å være med i en film. Det var mye politifolk og jeg skjønte ikke noe. Jeg fikk sjokk da jeg fikk høre at han var siktet, sier kona.

– Problemer med hukommelsen

Hun fortsetter med å fortelle lagmannsretten om tiltaltes sykdomshistorie, og forteller blant annet om en godartet hjernesvulst mannen har fått operert bort.

Tiltalte forklarte i retten i går at han har epilepsi og at han noen ganger kan føle seg helt «borte».

– På grunn av min epilepsi kan jeg dessverre ikke gi noen forklaring. Min epilepsi har spilt meg et puss her, sa han.

– I 1980 eskalerte epilepsien. Han blir helt stiv og faller, da slår han ofte hodet, forklarer kona for lagmannsretten.

Videre forteller hun at mannen har problemer med hukommelsen og gir flere eksempler på ting han ikke husker.

– Han klarer ikke å slippe temaer og jeg får han ikke ut av tankerekken hans. Han kan ikke lyve. Han bruker verken stoff eller alkohol, legger hun til.

– Jeg tror på at han ikke husker noe

Tiltalte sier han ikke husker noe fra skyteepisoden eller at han skal ha snakket med de fornærmede i parken.

– Jeg er fryktlig lei meg for at dette har skjedd overhodet. Men jeg kan overhodet ikke huske det. Jeg har aldri gjort noe galt i hele mitt liv, sa tiltalte i retten i går.

Les også:

– Jeg merket ikke noe på han den fredagen, han hadde ingen reaksjoner. Derfor tror jeg på at han ikke husker noe, sier kona i retten i dag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kjetil Baustad Egelie og Harald Stabell.

Aktor Kjetil Baustad Egelie sier det er klart at tiltaltes families beskrivelse av ham har betydning for saken. Her i lagmannsretten sammen med forsvarer Harald Stabell.

Foto: Per Simon Mustvedt / NRK

– Han kan ikke ha vært seg selv

Mannens forsvarer Harald Stabell spør henne om hvordan og hvorfor skytingen kan ha skjedd. – Hva kan årsaken være, spør han.

– Jeg vet ikke hva som skjedde i Badeparken. Jeg vet ikke om han har blitt truet eller følt seg truet. Kanskje han har hengt seg opp i en tankerekke, og det er våpen han kan. Han kan ha vært bevisstløs eller i en psykose. Han har aldri vært voldelig, sier kona.

Mannen har tidligere vært konkurranseskytter med rifle og miniatyrgevær.

– Jeg kan ikke si han ikke har gjort det, men har han gjort det, så kan han ikke ha vært seg selv, fortsetter 62-åringen.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Uenig med de sakkyndige

64-åringen ble dømt til 17 års fengsel i tingretten.

Les også:

Hans forsvarer, Harald Stabell, mener at straffen er altfor høy og har tidligere fortalt til NRK.no at saken i lagmannsretten nå vil dreie seg om tilregnelighetsspørsmålet.

– Det er på det rene at han står bak skytingen, men det er spørsmålet om han har vært bevisstløs eller ikke under utførelsen av disse handlingene. Har han vært det, så vil han heller ikke kunne straffes for skytingen, sier Stabell til NRK.no.

De sakkyndige var ikke i tvil i tingretten; 64-åringen var tilregnelig da skuddene falt. Stabell har tidligere sagt at de ba om to nye sakkyndige til ankesaken, men at det ble avslått av lagmannsretten. Det betyr at det er de samme som nå møter i lagmannsretten.

Tiltaltes kone er uenig i flere av konklusjonene til de sakkyndige i saken.

– De sakkyndige har kun hatt ett møte med han hver for seg og ett sammen, sier hun i retten.

– Det blir opp til retten å vurdere alle bevisene her i en helhetsvurdering. Der er det klart at også tiltaltes families beskrivelse av ham har betydning. Men i første rekke, slik jeg oppfatter det, så er det de sakkyndige og deres arbeid, som vil være avgjørende på det punktet, sier aktor Kjetil Baustad Egelie til NRK.no.

NRK.no følger rettssaken.