Hopp til innhold

– Dette er uheldig

Riksantikvaren reagerer på at de ikke ble informert om reklamestunt på Slottsfjellet.

Toyota-annonse

Dette bildet ble tatt høsten 2011, men ble hentet fram på nytt igjen etter at Olaf Tufte nylig vant '71 grader nord'.

Foto: (Faksimile av annonse)

Et bilde som Toyota brukte i en annonse i et bilmagasin for et par år siden vekker oppmerksomhet nå. Bildet viser Olaf Tufte stående på en ruin på Slottsfjellet. I bakgrunnen er noen av forhandlerens bilmodeller plassert foran Slottsfjelltårnet.

Nå er annonsen hentet fram igjen fordi Olaf Tufte nylig vant i realityprogrammet "71 grader nord" på TVNorge. Riksantikvarens rådgiver i Tønsberg, Jens Rytter, liker ikke det han ser.

– Jeg synes det er uheldig at det var plassert en bil på det gresskledde området. Vi gir normalt ikke tillatelse til dette på grunn av sårbarheten til kulturlagene som ligger i bakken.

Ikke klatring på ruinene

Jens Rytter

Jens Rytter ved Riksantikvarens kontor i Tønsberg vil ta en prat med Bydrift i kommunen for å minne om at Riksantikvaren skal behandle søknader om aktiviteter på Slottsfjellet som kan utgjøre en risiko for kulturminnene der.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Rytter sier at de dessuten ønsker minst mulig tråkking og klatring på ruinene og ringmurene på Slottsfjellet.

– Det medfører slitasje over tid og kan føre til at ruiner slites ned til opprinnelig middelaldermur. Da kan vi miste et unikt kildemateriale. Vi kommer nok til å vurdere en form for permanent skilting der vi henstiller til at klatring unngås.

Som eksempel på restriksjoner på dette området viser Rytter til at arrangørene av Slottsfjellfestivalen blir pålagt å sikre ruinene med gjerder samt skilting og vakthold for å unngå unødig slitasje.

Søkte på vanlig måte

Tønsberg kommune leier Slottsfjellet av eieren Jarlsberg hovedgård. Det betyr at de som vil søke om arrangementer og aktiviteter der oppe må sende søknad til Bydrift i kommunen.

– Og det gjorde vi i forkant av fotograferingen på Slottsfjellet, sier salgs- og markedsdirektør Robert Smeby ved Toyota Horten–Tønsberg.

Smeby sier at de tok kontakt med Tønsberg kommune om saken. Der fikk de beskjed om at de måtte søke Bydrift om lov til å frakte biler opp på Slottsfjellet.

– Det har vi skriftlig og vi mottok nøkler derfra til å låse opp bommen. Vi ble for øvrig fortalt at vi trolig var den siste bilforhandleren som fikk ha med biler opp på Slottsfjellet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

smuldrer opp

Ruinene på Slottsfjellet er automatisk fredet i medhold av kulturminneloven.

Foto: Lina Gaganis

Fikk ingen søknad

Toyota har altså fulgt de reglene som gjelder. Det har ikke Bydrift, mener Jens Rytter.

– Hvis kommunen tillater aktiviteter som kan utgjøre en risiko for kulturminnene der oppe, er det også søknadspliktig etter Lov om kulturminner . I slike tilfeller skal Bydrift sende søknaden videre til oss, men det har ikke skjedd i denne saken.

– Ikke tydelige nok

Øyvind Myhre

Driftssjef Øyvind Myhre sier at Bydrift er blitt mer restriktive med tillatelser til aktiviteter på Slottsfjellet (Arkivfoto).

Foto: Camilla Bolling Muir

Riksantikvarens mann understreker at de samarbeider godt med kommunen, og han betrakter dette som en beklagelig glipp fra Bydrifts side. Driftssjef Øyvind Myhre i Bydrift er ikke uenig i det kan ha vært det som skjedde da søknaden ble behandlet for et par år siden.

– Toyota søkte og gjorde det de skulle, men fra vår side ble det kanskje ikke vurdert som så stort at vi burde ha varslet Riksantikvaren om det. Det kan godt hende at vi ikke har vært tydelige nok.

Mer restriktive

Også Myhre understreker det gode samarbeidet med Riksantikvaren, og han sier at de i ettertid er blitt mer restriktive med tillatelser til aktiviteter på Slottsfjellet.

– I dag hadde vi nok ikke sendt noen opp dit alene, og dessuten ville vi selvfølgelig ha varslet Riksantikvaren.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark