NRK Meny
Normal

– Det handler om liv og død for mange av dem

For Sondre Varpe er det blitt en livsstil å være verge for mindreårige flyktninger.

Sondre Varpe og Sami Sati

VIKTIG HJELP: 17 år gamle Samiullah Sati kom til Norge for to år siden. Da han flyttet til Nøtterøy kom han i kontakt med verge Sondre Varpe. Han forteller at hjelpen han har fått av Sondre har betydd mye.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

– De kan være 14 år og står i fare for å bli sendt til et land de har flyktet fra. Så møter de et stort og tøft system hvor jussen er beinhard. Det handler om liv og død for mange av dem, sier Sondre Varpe.

Mens vi kjører tikker det jevnt inn med tekstmeldinger. Som representant og verge for mindreårige flyktninger som kommer til Norge uten foreldre er han tilgjengelig hele tiden. Denne dagen kommer han rett fra flyktningmottaket i Larvik hvor han har truffet nyankomne flyktninger som blant annet trenger hjelp til asylintervjuet sitt. Vi får være med videre for å treffe en 17- åring Sondre har vært verge for i to år.

Kurs i livet

– Nå skal han bli verdens beste mekaniker, spøker Sondre.

– Nei, jeg skal bli politi jeg, ler Samiulllah Sati.

Skoledagen er nettopp ferdig på Færder Videregående skole i Tønsberg der Sami studerer teknikk og industriell produksjon. 17-åringen, som kommer fra Afghanistan, møtte Sondre for første gang da han flyttet til Nøtterøy som 15-åring.

– Han hørtes så utrolig koselig og snill ut. Da fungerer det bra, sier Sami.

Sami drømmer om å bli politi.

– Han blander seg ikke så mye. Det er jeg som bestemmer selv, forklarer han.

– Sami er i veldig god stand til å velge kurs for livet, men når han søker skole kan det godt hende at jeg er innom og signerer de papirene han trenger uten at han vet det, sier Sondre.

Nøkkelpersonen

Sondres rolle er ikke å være omsorgsperson. Han er nøkkelpersonen som sørger for at alle papirer er i orden for de rundt 30 mindreårige flyktningene han har ansvar for i øyeblikket. Selv beskriver han seg som en vaktbikkje. Blant annet handler det om å sørge for at mottakerapparatet fungerer og at barn ikke blir plassert på asylmottak for voksne. Sondre kan også ha en finger med i spillet i familiegjenforeningssaker.

– Det handler om å fikse det de trenger som bankkort, underskrift på papirer, være med på noen møter og se at det går bra. Hvis det går bra så holder vi oss litt unna, sier han.

En livsstil

Sondre har vært verge i rundt tre år. Han forteller at det er spesielt viktig for ham å hjelpe denne gruppen. For ham er det blitt en livsstil.

– De trenger en voksen som klarer å se de langsiktige interessene. Samfunnet kan løse den flyktningstrømmen som kommer nå på mange måter. Noen er dårlige og noen kan skape problemer. Man kan ikke forvente at en 14 år gammel Afghaner skal forstå alt som har med barnevernstjeneste, skole og kommune å gjøre, sier han.