Hopp til innhold

– Det gjør sorgen enda verre

HORTEN (NRK): Politiet opplever ofte at folk oppsøker et ulykkessted, ser og tar bilder. For de pårørende er tanken på at ulykkesstedet nærmest er blitt underholdning, vanskelig å takle.

Dykkerulykke

ETT ÅR SIDEN: Carol Norfolk mistet broren sin i en dykkerulykke i Horten i fjor. Hun forteller at flere folk stoppet opp for å ta bilder av hendelsen.

Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / NRK

29. mai 2014. Ved Løvøya i Horten vrimler det av mennesker som nyter sommervarmen. Store og små boltrer seg på svabergene, griller mat og slikker sol. Men for Carol Norfolk har denne dagen et helt annet merke.

Broren hennes skal ta dykkersertifikat til hundre meter, men noe går galt.

– Min bror fikk problemer nede på dypet, og forsvant opp til overflaten fort. Altfor fort, forteller Norfolk.

Til tross for at en broren hennes ligger og kjemper for livet i vannkanten, hindrer ikke det en voksende folkemengde fra å filme og ta bilder. Da redningshelikopteret kom, og broren ble fraktet opp på båren, hevet også folk sine kameraer for å få med seg alt. Det reagerer Carol sterkt på.

– Det er tragisk at folk skal være så hjerteløse. Hva skal folk med disse bildene, hva skal de bruke dette til, undrer hun.

Carol Norfolk

DYKKERULYKKE: Carol Norfolk mistet sin bror i en dykkerulykke i Horten i mai 2014.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

– En personlig kostnad

Under debrifingen med nødetatene fortalte en av ambulansesjåførene at de flere ganger hadde opplevd at voksne hadde tatt med seg barn og stått og sett utover et ulykkessted. Det er svært uheldig både for store og små, mener psykologspesialist Ester Solberg.

Når man ikke har bearbeidet det, og særlig hvis det er et barn, så vil det oppstå reaksjoner som oftere skjer når man ikke har snakket om det. Man kan bli mer skvetten, få dårligere søvn, mareritt om ting man har sett, konsentrasjonen kan bli dårligere og man kan oppleve å bli mer rastløs, sier hun.

Man blir ikke upåvirket av en ulykke

Psykolog Ester Solberg

Redaksjoner ber ofte tipsere om å sende inn bilder, og bør kanskje reflektere mer over hva dette kan føre til. Solberg mener møtet med traumatiske opplevelser kan ha flere uheldige bivirkninger, nettopp fordi de sterke bildene ikke er hverdagskost.

Hvis man velger å påføre seg noe sånt, så bør man vite at det har en personlig kostnad. Man kan spare seg for disse inntrykkene, der det er mulig.

Hva er det som får folk til å stoppe opp for å ta bilder?

– Man kan stanse opp fordi man er nysgjerrige. Det er også et fenomen at folk som selv har vært i ulykker, stopper opp for å bearbeide sine egne opplevelser. De vil ofte hjelpe til. I dag har du i tillegg dem som oppsøker ulykkessteder for å kunne ta gode bilder som de kan publisere for egen oppmerksomhet – kvasijournalister som ikke følger Vær varsom-plakaten. De har et egoistisk motiv. De kan også være med på å lage scener og fremprovosere ting til å bli verre for å få bedre bilder, sier Solberg og fortsetter:

– Noen blir mer opptatt av bildene enn det empatiske i en slik situasjon, som å hjelpe til eller trekke seg unna.

Alvorlig togpåkjørsel

Solberg har selv opplevd å være vitne til en alvorlig togpåkjørsel i utlandet. Der hun valgte å bli sittende i setet, valgte flere andre å lene seg ut av vinduene for å få med seg alt som skjedde. Det hadde de ikke gjort, hadde de vist hvilke skader som kan komme i etterkant, mener hun.

– Det er ingen som ikke tar skade av å se sterke bilder, men å se en ulykke gjennom et kamera skaper en distanse.

Er det noen som blir upåvirket av å se en ulykke?

– Nei, man blir ikke upåvirket av noe sånt. Hvis du ikke må ha det på netthinna, så la det være, råder psykologspesialisten.

Det at mange flere har kamera, filmfunksjon og til og med kan ha en personlig interesse av det, fordi personen kan få mer oppmerksomhet på sin egen blogg, kan være en skadelig faktor i samfunnet, mener hun.

Ester Solberg

PSYKOLOG: Ester Solberg mener mange ikke er klar over hvor traumatisk det kan være å være vitne til en ulykke.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

En kamp mot tiden

Dykkerulykken på Løvøya er godt kjent, men på ingen måte unik. Også politiet snakker mye om trenden med å være først ute med det siste.

Å vite at personer sitter på bilder og filmer fra ulykken, gjør sorgen vår verre.

Carol Norfolk
Andreas Rødø

SUNN FORNUFT: Distriktsleder for utrykningspolitiet i Vestfold og Telemark, Andreas Rødø, mener man må bruke sunn fornuft.

Foto: Thomas Blekeli / NRK

Vi opplever det av og til som en kamp mot tiden, å få varslet pårørende før det havner på nett, og i ulike sosiale medier.

Det sier distriktsleder for utrykningspolitiet i Vestfold og Telemark, Andreas Rødø, til NRK. Han har selv måttet varsle om dødsfall per telefon fordi opplysninger og identifiserende bilder raskt har fått stor oppmerksomhet.

Slike episoder er svært uheldige, mener distriktslederen.

Kan også være til hjelp

Rødø mener det ikke nytter å kjempe mot teknologien. Det er heller ikke politiets ønske, for kameraene kan også være til hjelp.

Vi må bare prøve å appellere til folks sunne fornuft. Dersom folk kommer i situasjoner hvor det kan komme «stygge bilder inn på linsa», så bør de vurdere å legge kameraet til side, sier Rødø.

Vi opplever det som en kamp mot tiden, å få varslet pårørende før det havner på nett, og i ulike sosiale medier

Andreas Rødø Distriktsleder UP

Han sier det handler om å skape gode arbeidsforhold, som gjør at nødetatene skal være i stand til å redde liv.

Minnesmerke fra dykkerulykken ved Løvøya i Horten.

MINNESMERKE: Det er satt opp et minnesmerke for å minnes mannen som omkom i dykkerulykken ved Løvøya i Horten i fjor.

Foto: Privat

Hvis et skadested inneholder synsinntrykk som ikke er bra, så prøver vi naturligvis å skjerme skadestedet, slik at bilder ikke kan bli tatt. Da kan vi også bli nødt til å be folk om å forlate stedet.

Dersom man kommer til et ulykkessted, har Rødø noen klare tanker om hvordan man bør oppføre seg og hva man bør tenke på.

Det man først skal tenke på er å få oversikt, varsle nødetatene og selvfølgelig iverksette nødvendig førstehjelp for å hindre dødsfall og alvorlige skader.

Vondt å tenke på alle bildene som ble tatt

I etterkant av ulykken snakker Carol Norfolk med nødetatene som var til stede på Løvøya i mai i fjor.

Å vite at folk filmet og tok bilder den dagen, er vondt å tenke på. Det gjør sorgen verre, sier hun.

Vi går her med en dyp sorg, og vi vet at folk sitter med bilder og filmer fra hendelsen. Det er sjokkerende, og gjør sorgen vår enda verre, sier Norfolk.