NRK Meny
Normal

– Det er sjeldent farlig å prøve å hjelpe andre

Mange stoppet bare opp for å se på da gravide Irene Ølstørn hjalp en dødssyk mann i går. – Mange er redde for å hjelpe til i slike situasjoner, men det er sjeldent farlig, sier Tom Erik Sætervik i Sandefjord Røde Kors.

Badeparken i Sandefjord

Irene Ølstørn kom tilfeldig over en mann som trengte hjelp i Badeparken i Sandefjord i går. Mens hun hjalp til, stoppet mange kun for å se på.

Foto: YNGVE TØRRESTAD / NRK

Irene Øvland Ølstørn kom over mannen i Badeparken i Sandefjord. Han satt tilsynelatende på en benk og sov, og Ølstørn tenkte først at han var en av byens «løse fugler» som sov av seg rusen.

Hun hadde først tenkt til å gå forbi, men valgte å sjekke hvordan det gikk med mannen.

Flere forbipasserende stoppet opp mens Ølstørn hjalp til. Men ikke for å hjelpe. Sandefjord-kvinnen, som er gravid i femte måned, var lenge den eneste som gjorde noe for å hjelpe til. Mannen viste seg å være alvorlig leukemisyk.

Tom Erik Sætervik, instruktørleder i Sandefjord Røde Kors Hjelpekorps, sier at det svært sjelden er farlig å hjelpe mennesker i slike situasjoner.

– Men mange tror kanskje det. Jeg har forståelse for at slike situasjoner kan oppleves som skumle. Man vil gjerne ikke bli innblandet i noe, og da er det lett å bare gå forbi. Kommer man over et livsløst menneske, handler det rett og slett om å tørre å gripe inn, sier han.

«Blås»-huskeregelen

Sætervik forteller at Røde Kors har en regel som er viktig å huske på i tilfeller med livløse personer.

– Vi kaller den «blås-regelen», og den handler om det vi prøver å undersøke i slike tilfeller. Det aller viktigste er å sjekke at personen er bevisst og puster.

Sætervik forteller at man bør starte med i riste litt i personens skulder, for å se om han eller hun responderer.

– Deretter bør man prøve å finne ut om personen puster. Da må man passe på at han eller hun har frie luftveier, og det sjekker man ved å bøye hodet bakover og dra fram kjeven. Etter dette er det lurt å sjekke sirkulasjonen, og da ser man etter om personen har normal farge på huden, sier han.

Ølstørn fulgte nettopp «blås-regelen» i Badeparken i går. Hun fikk ingen respons av mannen, og ringte derfor 113.

– Det var bra gjort. Får man ikke noen reaksjon, anbefaler jeg å ringe 113 med én gang for å få veiledning. Det viktigste i historien fra Sandefjord er at en forbipasserende til slutt grep inn, mener Sætervik.

– Gå inn i deg selv og tenk

– Hva kan vi gjøre for å bli flinkere til å gripe inn når vi kommer over personer som kanskje trenger hjelp?

– Jeg anbefaler å ta et førstehjelpskurs, slik at man blir tryggere på det medisinske. Det finnes i mange fora, og blir blant annet tilbudt av Røde Kors, sier Sætervik.

Han mener også at man bør gå litt inn i seg selv, og tenke over viktigheten av å gripe inn i tilfeller hvor det kan være uklart om en person trenger hjelp.

– Det tror jeg kan bidra til at man tar det rette valget, nemlig hjelper til.

Savner mer nestekjærlighet

Mannen Ølstørn hjalp, kunne dødd hvis han ikke raskt fikk hjelp.

Hun har delt historien på Facebook-siden sin:

«(...) Synet av alle dem som stoppet nysgjerrige opp for å få med seg det som utspilte seg i Badeparken i dag, var sørgelig og høyst urovekkende. Kjære du som av ymse årsaker valgte ikke å bry deg: Har det noen gang slått deg at det mye mulig en dag er DU som ligger der aldeles hjelpeløs og desperat har behov for hjelp?

Vi trenger mer nestekjærlighet her i landet, det hersker det vitterlig ingen tvil om ...»

Til slutt kom det imidlertid et par bort for å hjelpe Ølstørn.

– Ære være dem for det, sier Ølstørn til NRK.no.

Det siste halve døgnet har Sandefjord-kvinnen tenkt mye på hvorfor folk er så redde for å hjelpe andre.

– Det er nok en frykt for å blande seg inn i noe man kanskje ikke er ønsket i. Samtidig er det bedre å blande seg én gang for mye enn én gang for lite. Det kan redde et liv.