– Vet ikke om KLM sjekket hjulbrønnen

Det er rutine at flyselskapene sjekker fly for blindpassasjerer før avgang, opplyser lufthavnsjefen på Torp. Om det ble gjort tilstrekkelig i går, vet han ikke.

KLM-fly

Det skal være en rekke møter på lufthavnen i Sandefjord utover dagen og kvelden mellom flere aktører. Et sentralt tema er hvordan personen kan ha kommet seg inn på flyplassens område. (Illustrasjonsbilde)

Foto: John-André Samuelsen

Torsdag ettermiddag ble det som trolig er en 17 år gammel gutt fra Larvik, funnet død i hjulbrønnen på et KLM-fly som hadde fløyet fra Torp til Amsterdam.

Gisle Skansen

Gisle Skansen skal, sammen med flere instanser, undersøke om det har vært en svikt i rutinene. (arkivbilde)

Foto: Ola Walberg / NRK

– Når et fly skal ta av fra deres flyplass, hvilke rutiner har dere for å sjekke at det ikke er blindpassasjerer med?

– Lufthavnen er ansvarlig for sikkerheten på lufthavnen, men vi har ingen rutiner for sjekk av flyene forut for avgang. Det er det flyselskapene som har. De har en prosedyre der man fysisk, enten kapteinen eller styrmannen, foretar et gjennomsyn av flyet. Det gjelder også hjulbrønner, sier lufthavnsjef på Torp, Gisle Skansen, til NRK.no.

– Dersom de har kikket på denne hjulbrønnen før flyet tok av, burde de ha oppdaget personen?

– Det har jeg ikke lyst til å kommentere. Vi har noe bildemateriale som viser blant annet denne prosedyren ved denne avgangen. Nå er det opp til politiet og ikke minst Luftfartstilsynet, og etter hvert KLMs representanter, å gå gjennom bildematerialet. Så får vi se hvorvidt det har vært svikt i disse rutinene, sier han.

– Så på dette tidspunktet vet ikke du om hjulbrønnen ble sjekket før flyet tok av?

– Nei, jeg vet ikke det.

Hjulbrønnen er «rommet» der flyets understell blir heist opp og lagres under flyvning. Hvor stor en slik hjulbrønn er, varierer fra fly til fly, men Skansen tror den var på en til halvannen kubikkmeter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Torp.

Det flagges på halv stang på Torp i dag.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

– Etterforskningen må gi svar

Talsperson Jooft Ruempol ved KLM i Nederland sier at deres rutine er at alle fly sjekkes før de tar av.

– Ble det gjort i dette tilfellet?

– Vår rutine er at alle fly sjekkes for avgang, mer kan jeg ikke si nå. Det må etterforskningen gi svar på, sier han til NRK.no.

Møte med Luftfartstilsynet

Luftfartstilsynet skal møte ledelsen på Torp fredag formiddag for å diskutere hvordan gutten kunne komme seg inn på flyplassens område og om bord på flyet.

– Vi skal ha en gjennomgang av rutinene våre, altså de elementene som settes i sving både for å overvåke og deretter, dersom man finner noe, ta affære. Det blir en gjennomgang av gjerdelinjen og selvfølgelig av bildemateriale som er tilgjengelig, sier Skansen og fortsetter:

– Litt senere kommer KLMs representanter for å evaluere akkurat det samme. Så skal vi sammen forsøke å kartlegge hva som har skjedd, og hva som eventuelt vil kunne gjøres av forandring for å unngå at dette skjer igjen.

Overvåkingsvideo

KLM-flyet avdøde ble funnet på, landet på Torp onsdag klokken 22.55 onsdag kveld og lettet igjen klokken 06.15 torsdag morgen.

Nå er spørsmålet hvordan gutten kunne komme seg inn på flyplassens område og om bord på flyet.

En overvåkingsvideo viser en person ved KLM-flyet klokken 03.00 natt til torsdag, men det er foreløpig ikke bekreftet at denne personen var den 17 år gamle gutten.

– Mener du at sikkerheten på Torp flyplass på nattetid er tilstrekkelig?

– Ja, jeg mener det på generelt grunnlag. Men det er vanskelig å påstå noe slikt når vi har hatt en slik hendelse. Derfor må vi gå gjennom hvorvidt de rutinene vi følger, som i høyeste grad er gjennomkontrollert blant annet av tilsynet, er tilstrekkelig, sier lufthavnsjefen.