Normal

Lege anbefaler: – Vaksiner deg nå

Influensasesongen er i full gang og er ikke over med det første.

Influensa

Seksjonsleder, Tore Stenstad, tror influensaen vil fortsette å herje, frem til rundt påsketider.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

– Vi ser fortsatt en stigende andel av influensapositive luftveisprøver. Absolutt antall har økt når vi får tall fra mikrobiologisk laboratorium, sier Tore Stenstad, som er seksjonsleder for seksjonen for infeksjons- og blodsykdommer ved Sykehuset i Vestfold.

Torsdag meldte VG at Folkehelseinstituttets kart over influensautviklingen i Norge viser at det er høyest andel pasienter med influensasymptomer i Oslo og Vestfold, tett fulgt av Hordaland, Rogaland og Finnmark.

– De siste ukene har vi hatt litt flere innlagte pasienter. Det vi særlig har registrert denne sesongen, er at vi har hatt litt flere alvorlig syke personer – altså pasienter som har fått følgesykdommer til influensa, sier Stenstad.

 Tore Stenstad

20 ÅR: Tore Stenstad har selv tatt influensavaksinen de siste 20 årene.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Fra desember og frem til nå har sykehuset telt sju personer som har fått så alvorlig lungesvikt at de ikke har klart å puste for egen maskin.

Foreløpig tror han variasjonene er tilfeldige.

– Men vi kan ikke utelukke at årets influensavirus har utviklet seg til å være litt mer sykdomsfremkallende enn det har vært de seneste årene.

Ikke for sent med vaksine

Influensasesongen kommer til å vare i flere uker fremover, men rundt påsketider tror Stenstad at de vil se en markant nedgang i antall smittede.

– Da er faren for smitte stort sett over, sier han.

Stenstad sier det ikke er for sent å vaksinere seg, og anbefaler spesielt risikogruppene å gjøre dette.

Influensa

SESONG: Influensasesongen har de senere årene startet i slutten av januar og begynnelsen av februar. Når våren nærmer seg, tror legen den er over. God hygiene er det viktigste for å unngå smitte av influensa og forkjølelse.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Syke landet over

Folkehelseinstituttet ser at influensaen brer om seg i hele Norge.

– Svineinfluensaviruset dominerer stort sett i hele landet. Vi antar at det bare vil øke i de nærmeste ukene, men hvor lenge det varer, vet vi ikke, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Siri Helene Hauge, til NRK.

Vanligvis blir ca. 10 prosent av befolkningen syke hvert år.

– En ufarlig vaksine

Stenstad forteller at han selv har vaksinert seg de siste 20 årene, og at vaksinen mot sesonginfluensa er ufarlig.

– Det som imidlertid dessverre er et faktum er at svineinfluensavaksinen, som var en helt spesiell vaksine som mange fikk i 2009, der er det noen få personer, jeg tror det er fire av 100 000 vaksinerte, som dessverre utviklet narkolepsi.

– Sesonginfluensavaksinen inneholder ikke det stoffet som vi vet forårsaket narkolepsi.