– Det blir trolig et nytt asylmottak i Larvik

Venstre vil se på muligheten for et nytt asylmottak i Larvik. – Uansvarlig og lite gjennomtenkt, sier Frp.

Hallstein Bast

Hallstein Bast (V) tror det vil komme et nytt asylmottak i Larvik. Han sier det er bred politisk enighet om at kommunen bør hjelpe.

Foto: Christina Honningsvåg / NRK

Med Venstre i spissen ønsker et bredt politisk flertall å se på muligheten for et nytt alternativ asylmottak i Larvik.

– Forslaget gikk i utgangspunktet på at vi ville se på et asylmottak på et kommunalt initiativ. Da kunne det være mange ulike løsninger. Og en av grunnene til at det ble foreslått en utredning var for å få større bredde bak vedtaket, forteller Venstres Hallstein Bast.

Arbeiderpartiet snudde senere i saken og sa at de kun ville støtte et rent kommunalt asylmottak. Venstre trakk dermed forslaget om en utredning om et alternativt mottak, og endret det til en utredning om et kommunalt mottak. Bast har imidlertid fremdeles tro på at det vil komme et asylmottak i Larvik.

– Larvik har ligget langt fremme når det gjelder det å mottak flyktninger og asylsøkere før. Og vi har et apparat som fungerer bra. Den politiske stemningen er at vi ønsker å ta et tydelig medansvar.

Har ikke midler til et nytt mottak

Per Manvik i Fremskrittspartiet mener derimot at forslaget om et nytt mottak er både uansvarlig og lite gjennomtenkt.

Per Manvik

Per Manvik fra Frp mener det er uansvarlig å opprette et nytt asylmottak i Larvik.

Foto: MMS-foto: Helga Tunheim / NRK

– Bast glemmer at Larvik kommune har en stor utfordring når det gjelder helsetjenester fra før. Det er uansvarlig å foreslå dette, sier Manvik.

Han er uenig i at Larvik bør ta imot flere flyktninger enn det UDI ber om.

– Det skal ikke være et mål for Larvik kommune å motta flyktninger. Det vi er bedt om å gjøre er å ta imot folk i nød. Vi har ikke blitt bedt om å opprette et asylmottak. Larvik kommune snur på hver krone fra før av.

Men Larvik kommune har jo før fått mye skryt for sin håndtering av flyktningene?

– Det er riktig, men det betyr ikke at vi har ressurser til å ta imot flere enn det vi i utgangspunktet er bedt om, sier Manvik.

Tror utredningen vil starte neste uke

Bast forteller at han tror en utredning om et nytt asylmottak vil starte neste uke.

– Jeg tipper at det vil bli et nytt kommunalt mottak i Larvik, signalene peker den veien, sier Bast.

– Jeg håper ikke rådmannen innstiller på at det blir et nytt asylmottak i Larvik. Hvis rådmannen gjør det er det totalt uansvarlig, sier Manvik.