NRK Meny
Normal

– Denne dagen kan hjelpe røykerne

Røyking vil være uakseptabelt om noen år. – Vi går mot et røykfritt samfunn, sier overlege.

Stumper røyken

OPPMERKSOMHET OG FOKUS: – Det er viktig med oppmerksomhet rundt det, for røyking er svært lite klokt for den enkelte, og samfunnsmessig koster det mye penger, sier overlege Torgeir Tidemandsen. (illustrasjonsbilde)

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Torgeir Tidemandsen, overlege på lungeavdelingen på Sykehuset i Vestfold, sier at det er svært vanskelig å slutte å røyke og snuse. Likevel tror han den store sluttedagen i regi av Helsedirektoratet, kan ha noe for seg.

– All oppmerksomhet rundt røykeslutt er viktig, sier han til NRK.

Overlegen legger naturlig nok til at det er langt fra nok med en slik dag i året.

– For dem som virkelig er avhengige av nikotin, er det ikke lett å slutte. Det kan nok sidestilles med avhengighet av en helt annen karakter innen narkomani og andre avhengighetsskapende stoffer. Det er nok minst like vanskelig å slutte å røyke varig, sier han.

Faller tilbake

Overlegen legger til at flere klarer å slutte for en periode og at de sterke abstinensene som regel uteblir, men peker på at man ofte faller tilbake.

– Man går egentlig og har lyst til å røyke i kanskje 10–15 år etter at man har sluttet. Det gjelder selvfølgelig ikke alle, noen klarer å kaste tobakkspakken og ikke tenke mer på det, men det er de færreste. De fleste sliter og har tilbakefall, smugrøyker eller selskapsrøyker.

Grupper og diskusjoner

Han tror imidlertid at oppmerksomheten på røyk- og snusstopp kan føre til at folk skaffer seg hjelp, eller hjelper andre med å slutte.

– Kanskje man kontakter legen sin, får hjelpemidler og gode tips. Kanskje en dag som dette fører til diskusjoner på jobb, at man starter noen grupper og hjelper hverandre med å slutte, sier han.

Tidemandsen tror også at vi går mot et røykefritt samfunn, og at røyking vil være uakseptabelt om noen år, i alle fall i vår del av verden.

– Men det som er problemet i dag, er at man begynner å bruke andre former for nikotin, men det er et eget kapittel for seg selv.