NRK Meny
Normal

Eksperter: – Den tiltalte er strafferettslig tilregnelig

Spesialist på epilepsi mener forholdene som 64-åringen er tiltalt for etter skytedramaet i Badeparken i Sandefjord ikke kan ha noe med anfallene hans å gjøre.

Karl Otto Nakken, Agnar Aspaas og Jens Egeland

Fra venstre rundt bordet: Spesialist i nevrologi ved Oslo universitetssykehus, avd. for kompleks epilepsi, dr.med. Karl Otto Nakken, spesialist i psykiatri Agnar Aspaas, og psykolog Jens Egeland, spesialist i nevropsykologi og professor ved Universitetet i Oslo.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Flere sakkyndige har i dag forklart seg i rettssaken om skytedramaet i Badeparken i Sandefjord 14. januar i år.

Tre personer ble skutt i Badeparken i Sandefjord

Tre personer ble skutt i Badeparken i Sandefjord.

Foto: Teigen, Trond Reidar / Scanpix

En 64-åring fra Sandefjord er tiltalt for fire drapsforsøk etter det som skal ha startet med et munnhoggeri. Da rettssaken startet i forrige uke erklærte han seg ikke skyldig.

Den tiltalte 64-åringen forklarte den første dagen i retten at han har epilepsi, og at han derfor noen ganger ikke vet hva han driver med.

Spesialist i nevrologi ved Oslo universitetssykehus, avd. for kompleks epilepsi, dr.med. Karl Otto Nakken bekrefter at tiltalte har en særdeles alvorlig epilepsi fra 1968 med en påfølgende hjerneskade.

– Men det er usannsynlig at det han er tiltalt for er utført i forbindelse med et epileptisk anfall. Tiltalte har heller ikke noen historie som viser at han har planlagt og utført skytingen knyttet til epileptisk anfall. Planlagte handlinger som dette opptrer ikke etter epileptiske anfall, sier Nakken.

– Nedsatt hukommelse og konsentrasjon

Aktor spør videre i retten om medisinene han bruker kan ha utløst en tilstand som har gjort at han har skutt tre personer.

– Nei. Etter som tiltalte har brukt medisinene i over ti år, så hadde de sett tilløp til slike bivirkninger og følger av medisineringen tidligere, svarer Nakken.

Psykolog Jens Egeland, spesialist i nevropsykologi og professor ved Universitetet i Oslo, redegjør deretter for ulike funksjonsprøver som er tatt av 64-åringen.

Ifølge psykologen har den tiltalte blant annet nedsatt oppmerksomhet og konsentrasjon som følge av hjerneskaden.

– Jeg kan ikke svare på om 64-åringen er ute av stand til å utføre handlingene han er tiltalt for. Det eneste jeg kan si er at tilstanden hans ikke gjør han ute av stand til å utføre målrettede handlinger.

Det er pause i straffesaken frem til førstkommende torsdag. Da avsluttes saken med prosedyrer. NRK følger rettssaken.

Knut og Merete Grane

Knut og Merete Grane

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Ikke alvorlig syk

Til slutt legger psykiater Agnar Aspaas fram en samlet vurdering av den tiltalte knyttet til forhold i straffeloven.

– Han har nedsatt hukommelse og evnen til å lære nye ting, men han er ikke alvorlig psykisk syk og fremstår ikke med depresjon.

Det er heller ikke påvist epileptiske anfall i tidspunktet han er siktet for.

– Han har ikke vært bevisstløs i gjerningstidspunktet og ikke psykotisk. Han hadde heller ikke bevissthetsforstyrrelse på gjerningstidspunktet.

Alt i alt vurderer fagfolkene at han er strafferettslig tilregnelig.

Badeparken i Sandefjord

Her, i Badeparken i Sandefjord, skjedde skyteepisoden.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Han kan ikke ha gjort det

Onsdag forklarte kona til den tiltalte seg i retten. Hun sa at hun ikke kan skjønne at ektemannen kan ha utført gjerningen.

– Det er helt utenkelig at mannen min har klart dette. Rett og slett fordi han ikke klarer helt enkle ting i hverdagen, fortalte hun, og siktet til mannens epilepsisykdom.

Kona har også gitt ektemannen alibi for hendelsen den 14. januar i år.