Normal

– Den gamle kolonialen er på vei tilbake

Flere steder i Vestfold har det dukket opp «gammeldagse» butikker med kortreist og økologisk mat.

Thale Håmo-Bakkeng opplever stor interesse for butikken med kortreist og økologisk mat

Thale Håmo-Bakkeng selger kortreist mat i butikken på Borre.

Foto: Henrik Bøe / NRK

På Borre selger Thale Håmo-Bakkeng kortreiste grønnsaker og økologisk mat. Det har gått så bra at hun vurderer å utvide til en butikk i Tønsberg. Samtidig åpnet nettopp en butikk med lignende konsept i Larvik, og økofestivalen i Sande utvider med nye produsenter.

Daglig leder for økofestivalen, Ellen Holte Rosnes, mener mange er blitt mer bevisste på hvor maten kommer fra og hva som er i maten.

– Folk er veldig opptatt av kortreist mat, og vi ser at det popper opp flere butikker med økologisk og kortreist mat, sier Rosnes.

– Samtidig melder våre produsenter om salgsrekorder hvert år. Jeg tror folk ønsker opplevelsen av å være nær maten og hvor den kommer fra, og å gå og handle på et torg.

– Nostalgisk

Thale Håmo-Bakkeng

Thale Håmo-Bakkeng vurderer å utvide med ny butikk.

Foto: Henrik Bøe / NRK

I butikken Lokal Kolonial på Borre utenfor Horten, har Thale Håmo-Bakkeng startet et konsept som minner litt om butikkene slik de var før de store kjedene tok overhånd. Korn selges i løsvekt, og grønnsakene og frukten er produsert i nærheten.

– Det har gått rundt helt siden starten i januar, men i sommer har det tatt av, sier Håmo-Bakkeng.

– Nå ser vi etter nye lokaler i Tønsberg, for vi har mange kunder som bor lenger sør i fylket. Noe av målet med butikken er jo at dette skal være bærekraftig, og man kan kanskje spørre seg hvor bærekraftig det blir når mange kommer kjørende langveisfra.

Håmo-Bakkeng tror «gammeldagse» butikker er på vei tilbake.

– Det er veldig mange som sier at de har savnet den gamle kolonialen. Det er en kar på nesten 90 som kommer inn og handler her fordi det er så nostalgisk, og vi måler ting i løsvekt.

Ingen emballasje

Det finnes også en butikk med kortreist mat i Sandefjord, og nylig åpnet en butikk med et lignende konsept i Larvik.

– Jeg tar meg i å si at det er et gammeldags konsept, sier Tone Brandsæter, som nettopp har åpnet Kolonialen i Larvik sentrum.

Nesten alt i butikken skal være økologisk, og heller ikke her er grønnsaker eller korn pakket inn i emballasje.

– Jeg tror larviksfolk er klare for en slik butikk, sier Brandsæter.