Hopp til innhold

– De er ikke trygge på barnerommet

Foreldre må ta på alvor at overgrep kan skje selv om barna er alene på barnerommet, mener bistandsadvokat.

Liten jente sitter i dyp konsentrasjon ved PC

ALENE: Overgrep kan skje selv om barnet sitter alene på barnerommet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Som mor selv, er min opplevelse at barna er trygge når de er på rommet sitt hjemme. Men de er jo ikke det, sier bistandsadvokat Mette Renholt Ackenhausen.

Hun representerer en gutt på under 14 år fra Vestfold, en av de totalt 74 guttene og jentene som er fornærmet i en omfattende overgrepssak. En mann i 20-årene fra Troms sitter varetektsfengslet, siktet for overgrep mot barna.

– Like store skadevirkninger

Mette Renholt Ackenhausen

– FØLG MED: Bistandsadvokat Mette Renholt Ackenhausen sier det er viktig at foreldre følger med på hva barn gjør på internett.

Foto: Privat

Mannen er siktet for å ha utgitt seg for å være en 15 år gammel jente, og han har tatt kontakt med barn i alderen 12 til 15 år. Han har så forledet dem til å utføre seksuelle handlinger på seg selv via webkamera, eller sende ham intime bilder og videoer.

– Vi som foreldre må være våkne, kritiske og følge med på hva barna gjør på internett, sier Ackenhausen.

Å forlede barn til å utføre seksuelle handlinger via internett er juridisk sidestilt med voldtekt av barn. Det er en grunn til dette, sier bistandsadvokaten.

– Å bli tvunget til å gjøre seksuelle handlinger med seg selv på pikerommet har potensielt sett like store skadevirkninger som å være i rommet sammen med gjerningsmannen. Man kan tenke at det er mindre farlig, men det er nødvendigvis ikke det.

– Mange sier ikke ifra

Leif Gunnar Vestbøstad Vik

TILLIT: Daglig leder for Barnevakten, Leif Gunnar Vestbøstad Vik, sier at å skape tillit er et viktig forebyggende tiltak.

Foto: Barnevakten

Et av de viktigste tiltakene man som foreldre kan gjøre, er å skape tillit, sier daglig leder for organisasjonen Barnevakten, Leif Gunnar Vestbøstad Vik.

– Det er viktig at barna har voksne rundt seg som de opplever forstår litt av dynamikken på sosiale medier. Da ser vi at barna oftere på et tidlig tidspunkt forteller at de har opplevd noe ubehagelig, sier Vik.

– Mange barn sier ikke ifra til en voksen.

– Vær tydelig

Barnevakten har som mål å hjelpe foreldre til å delta aktivt i barnas mediehverdag. Vik oppfordrer foreldre til å tenke gjennom hva barnet tenker, hvilke interesser barnet har og hvordan man kan komme i en dialog som gjør at man opparbeider tillit.

– Vi ser at mange voksne kommer inn på et sent stadie, og da opplever barnet ofte en avvisning, kjefting og beskjed om at man må slå av. Det fører ofte til en motsatt effekt, at man bygger ned tilliten mellom barn og voksne, sier Vik.

Det kan også virke forebyggende å gjøre det helt klart for barna hva som er uakseptabel atferd på nett, ifølge Barnevakten.

– Vær tydelig overfor barna. Si at dette er uakseptabel atferd, slik gjør man ikke. Sett tydelige grenser og rammer som foreldre. Hvis man har en god relasjon tenker jeg at barna i utgangspunktet vil følge de reglene.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark