NRK Meny
Normal

– Moren manglet evne til å se sammenhenger

En tidligere svigerinne av den tiltalte moren til Christoffer Gjerstad Kihle tegnet i retten i dag ikke noe godt bilde av moren og guttens stefar. – De var veldig spesielle, sa svigerinnen.

Christoffer Gjerstad Kihle

– Moren og stefaren til Christoffer var veldig spesielle, sa den tiltaltes morens tidligere svigerinne i retten i dag.

Foto: Privat

Vitnet var tidligere gift med broren til stefaren, som i 2009 ble dømt til fengsel etter Christoffers død.

Hun forklarte at hun aldri møtte Christoffer, kun den tiltalte moren og hennes mann.

– De var spesielle. Tiltalte virket veldig passiv og tom, og tiltalte og mannen var alltid sammen. Hun følte seg hjemme i mannens familie, og det har aldri jeg gjort, sa hun.

Hun fortalte at Christoffers stefar aldri hadde sett henne i øynene, til tross for at hun var gift med broren hans. Han virket nervøs og unnvikende, fortalte kvinnen i retten.

Vitnet sa at hun opplevde at hennes tidligere svigerinne manglet evne til å forstå sammenhenger. Det forklarte hun nærmere ved at hun hadde snakket med tiltalte om hennes brors overtakelse av familiegården, om odelsrett og hennes rettigheter, et forhold tiltalte ikke hadde forstått stort av, ifølge vitnet.

Åtte år gamle Christoffer Gjerstad Kihle ble funnet død på rommet sitt i Kodal i Vestfold 2. februar 2005. Fire år senere ble stefaren til Christoffer dømt til åtte års fengsel for mishandling med døden til følge.

Den 37 år gamle moren står nå tiltalt for medvirkning til vold og legemsbeskadigelse med døden til følge. Hun nektet straffskyld da rettssaken mot henne startet 20. mars.

Vanskelig barndom

Svigerinnen forklarte at hun selv har hatt det vanskelig med sin tidligere mann, som igjen hadde det vanskelig i sin barndom. Hun fortalte om opplevelsen rundt hennes tidligere ektemanns barndom og familieforhold, og trakk sammenligninger til svogeren som er dømt for å ha mishandlet Christoffer slik at han døde.

Hun valgte i sin forklaring å si at hovedtrekkene i hennes tidligere ektemanns familie var en mangelfull og voldspreget barneoppdragelse og at dette hadde smittet over på de to brødrene.

Hun fortalte at hun fikk vite om Christoffers død av sin mann da hun kom hjem etter et møte samme dag. Hun fortalte at det var ektemannens bror som hadde fortalt om dødsfallet. Blant annet sa vitnet at svogeren (guttens stefar) hadde bemerket spesielt at en del av blåmerkene på Christoffer var kommet som følge av at han hadde forsøkt gjenoppliving. Hun forklarte videre at svogeren hadde presisert at folk fra ambulansetjenesten hadde forstått dette, og at det var naturlig.

– Viktig forklaring

– Dette vitnets forklaringer er viktig i saken, sier tiltaltes forsvarer advokat Thomas Randby.

– Sammen med andre observasjoner av min klient, vil det være viktig å stille spørsmål om klienten min har forstått sammenhenger i forbindelse med sønnens død, sier Randby.

Det som er det spesielle med denne rettssaken er at det er en helt ny rettsrunde som behandler spørsmål om skyld i en straffesak der en annen person, tiltaltes ektemann og avdødes stefar, er dømt for å ha utøvet vold mot gutten slik at han døde. Nå er det i gang en ny rettssak med bevisførsel for hva som har skjedd og om også guttens mor kan straffes for det som skjedde for sju år siden.

Christoffer Gjerstad Kihle

Christoffer Gjerstad Kihle ble bare åtte år.

Foto: Petter Melsom / NRK

Skolekamerat og politifolk i vitneboksen

En skolekamerat, som var tre år eldre enn Christoffer, vitnet også i retten i dag. Gutten fortalte om sitt kjennskap til 8-åringen. Han fortalte om sine observasjoner av Christoffer, men sa at de ikke var venner. Han fortalte om en aktiv gutt, som til tider var aggressiv.

Han fortalte også om skader han så på Christoffer og at han trodde skadene kom fra slåsskamper og lek i akebakken. Han kjente til at Christoffer var hyperaktiv.

En politibetjent, som også vitnet i retten i dag, fortalte at han først fikk vite en del om Christoffer av sin mor, som jobbet sammen med moren til den omtalte skolekamerat som vitnet i retten.

Han fortalte at han, i egenskap av etterforsker, reiste til Kodal skole og snakket med ansatte ved skolefritidsordningen (SFO) om Christoffer. Han sa han fikk opplysninger fra flere ansatte ved SFO, og at de ikke kjente til at den avdøde gutten hadde store skader som følge av lek i blant annet akebakken.

Politimannen presiserte at det var en samtale med de ansatte på SFO, ikke et politiavhør. Politimannen skrev en rapport etter samtalene.

En tidligere politimann fortalte retten at en av teoriene til etterforskningsgruppa var at en del av skadene som Christoffer hadde, var kommet som følge av lek i blant annet akebakken, men at ingen av de ansatte ved skolen hadde oppfattet dette.

De fleste av dagens vitner sier de mangler detaljert hukommelse fra tiden da Christoffer døde. Det er sju år siden.

NRK.no følger hele rettssaken mot moren.