– Brudd på valgloven

Resultatet av forhåndsstemmene i Svelvik ble publisert i lokalavisa før fristen. – Dette er brudd på valgloven, mener lokalpolitiker.

Svelvik sentrum

FOR TIDLIG: Svelvikposten var for raskt ute med å publisere resultatet av forhåndsstemmene i Svelvik.

Foto: MORTEN HARANGEN / NRK

Valglogo

Ifølge valgloven er det ikke tillatt å publisere valgresultater før valglokalene stenger klokka 21.00, men i Svelvik ble resultatet av forhåndsstemmene sendt representantene i kommunestyret og lokalavisa klokka 18.40.

Resultatet ble publisert i Svelvikposten cirka klokka 19.30. Det var representanter fra Arbeiderpartiet som oppdaget feilen.

– Dette er brudd på valgloven. Regelen er der for å forhindre at velgerne blir påvirket til å stemme taktisk eller miste motivasjonen til å avgi sin stemme, sier Mads Hilden, Arbeiderpartiets ordførerkandidat.

Mads Hilden

UROLIG: Mads Hilden er bekymret for om resultatet av forhåndsstemmene kan ha påvirket valgresultatet i Svelvik.

Foto: Solveig Selj

– Varslet på forhånd

Assisterende rådmann i Svelvik kommune sier lokalavisa var varslet på forhånd om at det var sperrefrist på resultatet av forhåndstemmingen.

– På fredag informerte vi om at vi kom til å sende ut resultatet av forhåndsstemmene på valgdagen, men at det var sperrefrist på dette fram til valglokalet stengte, sier assisterende rådmann, Leif- Arne Steingrimsen.

Det var Arbeiderpartiet som oppdaget feilen.

-– Vi reagerte straks vi fikk e-posten, men fikk beskjed om alt var i orden, derfor gjorde vi ikke mer med dette. Senere publiserte Svelvikposten en sak, men de slettet den straks vi tok kontakt med dem, sier Hilden.

– Vi forventet jo at Svelvikposten var kjent med dette, sier Jonn Gunnar Lislelid, sittende ordfører og leder av valgstyret.

– En tabbe

Dag E. Watne, redaktør i Svelvikposten bekrefter at de publiserte valgresultatet for tidlig.

– Vi ble litt for ivrige da resultatet kom. Det var rett og slett en tabbe, sier han.

Ifølge Watne lå saken ute i 14 minutter. Han tror derfor ikke dette har hatt noen betydning for valgresultatet.

– Det var en drøy time igjen før valglokalet stengte og kun 71 som hadde klikket seg inn på saken, sier Watne.

– Kan ha påvirket resultatet

Arbeiderpartiets ordførerkandidat er derimot av en annen oppfatning.

– Vi fikk mange meldinger om saken og der syntes valgresultatet gitt. Dette spredde seg som ild i tørt gress og kan ha hatt en demotiverende virkning for dem som hadde planlagt å stemme sent. Vi hadde jo også en historisk lav valgdeltakelse, sier Hilden.

– Vi legger oss flat for tabben vi gjorde, men om dette skulle hatt noen betydning måtte de 71 som leste saken ha stormet til valglokalet for å avgi stemme og det tror jeg ikke skjedde, sier redaktøren.

Du får resultatet av valget i Svelvik her: Valgresultat Svelvik kommune