Hopp til innhold

– Barn bør kjede seg iblant

Horten (NRK): Er du kjapt oppe med mobiltelefonen eller nettbrett hvis barnet ditt kjeder seg? – Barnet ditt har godt av å kjede seg innimellom, sier psykolog Turid Bryn.

Turid Bryn

SUNT: Psykolog Turid Bryn mener det er sunt for barn å kjede seg av og til.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Psykolog Turid Bryn i Horten er spesialist på barn og unge og minner om at barn trenger pusterom.

– Det er viktig at barn kjeder seg innimellom, fordi kroppen og hele systemet skal få ro. Men også fordi det gir muligheter til å kjenne på egne behov og å finne på egne ting, sier Turid Bryn.

Angst og depresjoner

Hun ser at mange barn i dag har flere aktiviteter etter skolen. Barn som ikke får roet seg ned, kan bli deprimerte og få søvnvansker.

– Det er en del som har kommet til meg med angst. Det kan være mye stress, fordi de skal levere på ulike arenaer. Til slutt oppleves det som en tredemølle som går fortere og fortere, sier hun.

Ifølge Bryn er det individuelt hvor mye ro eller aktivitet et barn trenger.

Ilebrekke barnehage

KJEDELIG: Når Maja, Noah og Morris blir bedt om å vise hvordan de ser ut når de kjeder seg, viser de frem disse ansiktsuttrykkene. De er enige om at det ikke er en god følelse å kjede seg.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Spør mamma og pappa

Bryn definerer kjedsomhet som en uro i kroppen barn kan ha når de ikke har noe å finne på. I Ilebrekke barnehage i Tønsberg forteller tre femåringer hvordan de opplever å kjede seg.

– Da føler man seg litt ensom, sier Maja.

– Hva gjør du når du kjeder deg?

– Da går jeg til mamma og pappa og forteller at jeg kjeder meg, sier Noah.

– Man kjeder seg skikkelig hvis man kommer sist inn i leken. Men det går bra etter hvert, sier Morris.

Kjedsomhet øker kreativitet

Dosent Marie-Lisbet Amundsen på Institutt for pedagogikk og skoleutvikling ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold er enig med Bryn at det kan være sunt å kjede seg, fordi det stimulerer barns kreativitet.

Men hun påpeker at mens noen foreldre ikke er flinke nok til å stimulere barna sine, kan andre igjen bli for kontrollerende eller styrende. Begge deler er like uheldig, så man må finne en god balanse, mener hun.

Må ikke alltid underholde

Turid Bryn mener barn må øve på å klare å gjøre hverdagslige gjøremål uten å bli underholdt for å utvikle selvdisiplinen.

– Når barn sitter i bil på vei til butikken, trenger de ikke nødvendigvis å se film. Det kan hende barnet blir urolig, men det er viktig å øve seg på bare å sitte i bilen. Heller ikke når barn står i kø eller skal spise trenger de å få mobiltelefon eller være på sosiale medier, sier Bryn.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark