Hopp til innhold

– Bakterien skaper lukta, ikke maten

De fleste opplever fra tid til annen dårlig ånde. Men hva kommer det egentlig av, og kan det forebygges?

tannlege

Tannleger er nok noe mer utsatt for mennesker med dårlig ånde enn folk flest, men det likevel vanskelig å snakke om.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Tannleger, som ser inn i munnen til mennesker hver eneste dag, opplever kanskje dårlig ånde oftere enn folk flest.

– Det er et tabubelagt emne, så det er vanskelig å snakke direkte med pasienter om det dersom ikke de spør. Men det hender jo vi snakker mer generelt om det, sier overtannlege ved tannhelsetjenesten i Vestfold, Ingvild Nyquist Borgeraas.

Svovelgassen er synderen

Dårlig ånde forbindes av mange med noe en har spist, men for Borgeraas er det annerledes.

– Vond lukt på grunn av mat er forbigående. Det jeg forbinder med dårlig ånde er en lukten fra bakterier, sier Borgeraas.

Hun snakker da om en svovelgass bakteriene produserer. Disse bryter ned proteiner fra matrester og celler fra slimhinner. Dette danner hydrogensulfid, som lukter råttent egg.

Hva gjør en dersom en sliter med dårlig ånde?

– Fjerne bakterier på tenner, mellom tenner og tunga er viktig. Tunga er kanskje ikke så kjent, men spesielt bakerst på tunga der vi har dype groper legger det seg mye bakterier som kan forårsake dårlig ånde, sier Borgeraas.

For å fjerne bakteriene er det viktig å pusse tennene regelmessig, bruke tanntråd, og også huske å pusse tunga, eventuelt bruke en tungeskrape.

Også det å drikke mye vann og spise regelmessig er med på å gi en god ånde.

Tegn på sykdom

I 90 prosent av tilfellene skyldes dårlig ånde bakterier i munnhulen, men det kan også være tegn på sykdom. Ulike halsbetennelser kan gi dårlig ånde, i tillegg kan dårlig ånde komme av sykdom i mage eller tarm, eller diabetes.

– En del bruker tyggegummi eller pastiller for å hindre dårlig ånde, hjelper det?

– Det finnes en del produkter som er med på å kamuflerer lukten. Tyggis har også den fordelen at en produserer mer spytt fordi en tygger. Og spyttet er med på å skylle vekk både bakterier og svovelgassen, sier Borgeraas.

Dersom en har problemer med dårlig ånde viser forskning også at produkter med metallioner, og da spesielt sink, binder svovelen i gassen. Det er helt klart med på å hjelpe ifølge Borgeraas. Sink finner en både i tannpasta, munnskyllemiddel og tablettform.