Hopp til innhold

– Angår i høyeste grad de yngre

Re skal nå som flere andre kommuner har gjort, gjennomføre en spørreundersøkelse om kommunesammenslåing. Her skal både de med og uten stemmerett få være med.

Thorvald Hillestad
Foto: Hege Therese Holtung

Etter det ble kjent at personer over 80 år i Andebu ikke fikk si sin mening om en kommunesammenslåing, har reaksjonene vært mange. Da Stokke kommune gjennomførte en slik spørreundersøkelse satte de den øvre aldersgrensen på 74 år.

Les også: Beklager at eldre ikke ble spurt

Nå skal også Re kommune gjennomføre en slik undersøkelse.

– For oss har det vært en selvfølge at alle med stemmerett skal få være med. I tillegg har vi bestemt at også de yngre skal få være med, og lar de ned til 16 år få si sin mening, sier ordfører i Re kommune, Thorval Hillestad

Angår de yngre

Ved kommunevalget i 2011 var Re med på et prøveprosjekt. Der fikk 16-åringer delta og stemme. Dette er noe av grunnen til at Hillestad nå igjen vil ha de med.

– Dette er en form for oppfølging til det prosjektet. Samtidig er en eventuell ny kommune i høyeste grad noe som angår de yngre. Derfor synes vi det er viktig at de er med på å påvirke.

I 2011 var ikke valgdeltakelsen blant de yngre like høy som kommunen ønsket.

– Det krever ganske mye av både kommune og de politiske partiene for å gjøre dette interessant og aktuelt for denne målgruppen, sier Hillestad.

Les også: – Mislykket forsøk med 16-åringer

Han mener de lærte mye av det, og at det var med på å skape en økt interesse for lokale saker.

– Nå må vi bruke de kanalene vi har for å gjøre dette spennende, og for å gjøre ungdommen litt mer nysgjerrig på dette.

Merkelig med aldersgrense

Hillestad er spent på resultatet av spørreundersøkelsen som gjennomføres frem til midten av november.

– Jeg håper at de sier sin mening, og svarer åpent og greit på de spørsmålene de får. Og så håper jeg at de setter pris på at de blir tatt med i denne undersøkelsen.

Han ser på den øvre aldersgrensen på spørreundersøkelsene i Stokke og Andebu som et arbeidsuhell fra kommunene sin side.

– Ut ifra de uttalelsene fra ordførerne ser jeg at de ikke var klar over at dette var praksisen til selskapet som utførte undersøkelsene.

Les også: SV ber Sanner svare om aldersdiskriminering

Selv synes han en slik aldersgrense er merkelig.

– Man får da lov til å stemme ved alminnelig valg, om man er 100 eller 110 år gammel. Det skulle da bare mangle at vi også spør de om dette. Dette er jo ikke engang et valg. Det er et spørsmål om råd, så da synes jeg egentlig det er merkelig at det i det hele tatt er tema.

Les også: – Alle burde ha blitt spurt

Det var Moment Analyse som utførte undersøkelsene både i Stokke og Andebu. De har beklaget aldersgrensen, og at det ble lagt for dårlig til rette for å diskutere aldersgrense i forkant av undersøkelsen.

– I ettertid er det ikke vanskelig å se at Moment analyse sitt råd i for liten grad la til rette for at den eldste aldersgruppa i kommunen kunne besvare innbyggerundersøkelsen, sa leder Christian Dversnes til NRK.no tidligere denne uka.

Han fortalte også at Moment analyse tar lærdom av dem som har skjedd, og endrer praksis på feltet.

Les også: – Folk over 80 må få si meningen sin

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark