NRK Meny
Normal

– Alle har rett til å si sin mening

Ordfører Petter Berg i Tønsberg mener vi må tåle at den islamkritiske gruppen Pegida skal arrangere en marsj i Tønsberg.

Petter Berg

Ytringsfrihet betyr at vi må tåle meninger vi ikke liker, sier Petter Berg, ordfører i Tønsberg.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Pegida har fått tillatelse til å demonstrere i Tønsberg mandag 26. januar. Det er det første stedet utenfor Oslo hvor det arrangeres Pegida-marsj.

– Den mobiliseringen vi har sett etter de forferdelige attentatene i Paris har gjort oss mer bevisst på å verne om ytringsfriheten. Alle har rett til å si sin mening og det gjelder også de som skal delta i denne marsjen, sier Petter Berg, ordfører i Tønsberg.

Les også:

– Viktig demokratisk prinsipp

Ytringsfrihet betyr å tillate meninger vi ikke liker, understreker Berg.

– Når vi blir møtt med så sterke meninger som denne gruppen representerer blir vår toleranse satt på prøve, men vi kan ikke forby meninger vi ikke liker. Det er et viktig prinsipp i et demokrati, sier han.

Ronny Alte, initiativtager til marsjen, avviser at Pegida er ekstreme. Pegidas hensikt med marsjen er i henhold til Alte å fokusere på ekstremister, ikke å kritisere alle muslimer. Han er opptatt av å understreke viktigheten av å beholde ytringsfriheten, og mener landet er på vei i feil retning.

– Politiet må beskytte oss når vi ytrer oss, det sier noe om hvordan samfunnet vårt har blitt. Det er litt merkelig at vi må ha beskyttelse for å kunne gå en marsj mot islamister, har Alte sagt til NRK i en tidligere sak.

Les også:

Tverrpolitisk motdemonstrasjon

Samme kveld som Pegida-marsjen skal det være en tverrpolitisk markering i byen. Det er bra, mener tønsbergordføreren.

– Jeg tror det er slik vi bør møte ekstreme meninger. Da viser vi at vårt lokalsamfunn ikke støtter det Pegida-marsjen står for, sier Berg.

De to demonstrasjonstogene skal ikke møtes, men gå forskjellige ruter gjennom byen.