Hopp til innhold

– 200 kroner for en klipp er i grenseland

Det kan være vanskelig for forbrukeren å vite om frisøren driver lovlig.

Frisørprisar

– Det å klippe seg for 100–150 kroner er ikke normal pris, sier Olav Eikemo. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Malin Kjelstadli Korsnes / NRK

Mohammed Khdair

– Alle bør betale moms, fellesskapet får igjen for det, altså jeg også, sier Mohammed Khdair.

Foto: Arne Fredrik Næss / NRK

Betaler du merverdiavgift (MVA.)?
– Ja, jeg betaler moms, forteller Mohammed Khdair.

Han eier frisørsalongen Torvet Frisør, ved torvet i Tønsberg. Han syns alle burde bidra til fellesskapet.

Etter å ha sjekket de fleste frisører og velværebedrifter i Tønsberg-området, fant vi 25 bedrifter som ikke var merverdiavgift-registrert, altså at de ikke betaler moms. Av disse er noen lagt ned, noen driver bare i det små og holder seg under grensen. Mens noen nok driver ulovlig, ifølge Skatteetaten.

– En konkurransevridning

– Det er en underskog av særlig små bedrifter, kjennetegnet med spesielt lave priser, som går utenfor regelverket, sier Olav Eikemo.

Han er direktør i organisasjonen Norske frisør- og velværebedrifter.

Olav Eikemo

– Når man leser i avisene om eldreomsorg, skoler og alt vi mangler, henger det sammen med hvor mye skatteinntekter man får inn, sier Olav Eikemo

Foto: NHO

– Dette gjør at det blir en konkurransevridning, ved at det blir vanskeligere for de seriøse å drive. Samtidig etablerer det en oppfatning i befolkningen om hva som er en normal pris. Det å klippe seg for 100–150 kroner er ikke normal pris, sier Eikemo.

Det er vanskelig å helt anslå når prisen blir useriøs lav, men Eikemo mener at en bedrift bør få inn 800–1000 kroner per arbeidstime for å kunne drive skikkelig. 200 kroner for en klipp er, ifølge direktøren, i grenseland.

– Går ut over velferdsstaten

– Ved å handle svart gir det færre skatteinntekter til fellesskapet og forbrukerrettighetene svekkes, sier fungerende regiondirektør i Skatt sør, Elisabeth Fischer.

Elisabeth Fischer

Alle virksomheter skal kunne gi kunden en kvittering, og Elisabeth Fischer oppfordrer alle til å be om kvittering.

Foto: Skatt Sør

Hun forteller at alle virksomheter skal ha et kassaapparat, med mindre det er en sporadisk virksomhet med lav omsetning. I tillegg skal man kunne gi kunden en kvittering.

– Dersom man betaler med kort eller andre digitale betalingsløsninger, blir det også vanskeligere for virksomheten å unndra skatt og avgift. Salg som foregår kontant og uten kvittering, legger til rette for svart omsetning, sier regiondirektøren.

Skatteetatens erfaringer viser at serveringsbransjen, bilpleiebransjen og frisør/skjønnhetspleie-bransjen er utsatte bransjer. Derfor har skatteetaten intensivert kontrollen av disse bransjene med blant annet krav om personallister.

Sjekk register

Det er vanskelig for forbrukeren å være helt sikker på om en bedrift driver lovlig. Men en god indikasjon er om bedriften er registrert i merverdiavgift-registeret. Altså at bedriften betaler moms. Tjener man mer enn 50 000 kroner i året, skal man som hovedregel være registrert her.

Ønsker man å sjekke om bedriften man kjøper tjenester fra er registrert for å betale moms, kan man for eksempel gjøre det på handlehvitt.no.