NRK Meny
Normal

Bøtela 884 personer i helgen

I tillegg ble 57 personer anmeldt i årets landsdekkende bilbeltekontroll.

Bilbeltekontroll

82 000 biler over hele landet ble kontrollert. (arkivbilde)

Foto: Omar Sejnæs / NRK

Fra fredag kveld til søndag kveld kontrollerte Statens vegvesen bilister over hele landet.

Det endte med at 884 personer fikk 1500 kroner hver i bot for manglende bilbelte. Det opplyser Statens vegvesen i en pressemelding mandag ettermiddag.

– Det er skrevet ut færre gebyrer i år enn ved tilsvarende kontroller i 2013. Likevel er det urovekkende at så mange får gebyr i godt varslede kontroller. Det er positivt at færre yngre – 15 til 24 år – fikk gebyr nå enn tidligere. Dette tallet gikk ned fra 275 i fjor til 180 i år. Bruken av bilbelte er det viktigste, enkleste og mest effektive tiltaket for bedre trafikksikkerhet, sier Rita Helen Aarvold i Statens vegvesen.

I tilsvarende storkontroll i fjor ble 1300 personer tatt uten belte.

Les også:

– Kan bli alvorlig skadd

Årets kontroller førte også til at 57 personer ble anmeldt for manglende sikring av barn.

– At førere ikke sikrer sine barn og unge er alvorlig. Et usikret barn kan bli alvorlig skadet eller drept, selv i lave hastigheter, sier Aarvold.

På tilsvarende kontroll i fjor ble 50 politianmeldt for det samme.

– Har du med deg en passasjer under 15 år som ikke har på seg bilbelte, blir du som fører anmeldt og du får to prikker i førerkortet. Har du førerkortet på prøvetid, får du dobbelt så mange prikker, sier pressekontakt i Statens vegvesen, Grethe Utheim, i Vestfold til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

NRK ble med vegvesenet ut på teknisk kontroll i Oslo, og ble vitne til at en sjåfør gav full gass for å unngå bot.

VIDEO: Her gasser en bilfører på og kjører i full fart ut av kontroll-sjekkpunktet i Oslo.

Som en av vegvesenets mange utsendte landet over har Utheim bidratt til å minne trafikanter om det helt avgjørende bilbeltet. Hun vurderer utviklingen som god, selv om det er rom for forbedring hos flere på veiene.

– Det er rart at såpass mange ble tatt uten beltet når denne nasjonale kampanjen ble varslet i stor skala før kontrollene ble gjennomført, sier hun.

En av de viktigste målgruppene myndighetene ønsker å nå med beltebudskapet er menn mellom 15 og 30 år. Unge menn er overrepresentert i statistikken for dødsulykker i trafikken.

Les også:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Grethe Utheim, Statens vegvesen

I Vestfold ble 17 personer tatt uten bilbelte, mens en person ble anmeldt for å ha et usikret barn i bilen. Barnet var under 3 år, opplyser Grethe Utheim.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Misforståelser, språkproblemer og uvitenhet

Selv om storkontrollen var behørig omtalt på forhånd, var altså de fleste som ble tatt for manglende bilbeltebruk ikke klar over den landsdekkende innsatsen i helga.

Èn løs passasjer kan drepe fire som har sikret seg med belte

Grethe Utheim i vegvesenet

– Halvparten av dem vi tok uten belte var av utenlandsk opprinnelse. Da er det nærliggende å tenke seg at språkbarrierer har gjort disse bilførerne mindre oppmerksomme på kontrollene, sier Utheim.

Det finnes ikke noe grunnlag for å si om disse har noe mer eller mindre avslappet forhold til beltet enn øvrige grupper i Norge. Hun mener uansett at den åpne linjen fra myndighetene omkring kontrollene har vært med på å få opp bilbeltebruken.

– Generelt er vi flinke, men det er viktig at den som kjører også påser at alle i bilen har på seg beltet sitt skikkelig. Ved en ulykke kan èn løs passasjer drepe fire som har tatt på seg belte.