Hopp til innhold

8 milliarder liter vann forsvant

160 000 vestfoldinger får drikkevannet sitt fra det interkommunale selskapet Vestfold Vann. I mange år har omkring 30 prosent av vannet blitt borte på veien hvert år. Nå reduseres lekkasjene fra år til år.

Tønsberg kommune graver i veien

Folk fra Tønsberg kommune graver seg ned i leirelaget omkring 160 cm under asfaltdekket i Stoltenberggata for å finne et vannrør som lekker 8-10 liter i sekundet.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Vestfold Vann pumper årlig ut omkring 24 millioner kubikkmeter vann fra drikkevannskildene Farris og Eikern til de ti eierkommunene i fylket. Problemet har vært at mye av vannet forsvinner underveis til forbrukerne.

Les også:

Fikser dårlige rør med ultralyd-slange

Lekkasjene kunne økt

– Det var snakk om en årlig lekkasje på 30 prosent med indikasjon på at det kunne bli enda mer. På bakgrunn av det bestemte eierkommunene i Vestfold Vann i 2011 at lekkasjene skulle reduseres.

Det sier fagleder Børge Bjørndahl ved lekkasjeleteravdelingen i Vestfold Vann.

Tønsberg kommet lengst

Øyvind Myhre

Selv om vi har redusert vannlekkasjene i Tønsberg er det viktig å følge godt med, for vannlekkasjer kan oppstå når som helst, sier driftssjef Øyvind Myhre i Tønsberg kommune.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Målsetningen var at lekkasjene skulle reduseres til 20 prosent, og flere av kommunene nærmer seg dette målet. Tønsberg er av de kommunene som ligger langt fremme i løypa når det gjelder å redusere vannlekkasjer. Det førte til at vannforbruket gikk ned med 800 000 kubikkmeter - altså 800 millioner liter - fra 2011 til 2013.

– I fjor lakk det ut 22 prosent fra vannledningsnettet vårt, sier driftssjef Øyvind Myhre i Tønsberg kommune.

Børge Bjørndahl sier at innen sommeren skal alle de ti eierkommunene ha planer på plass for hvordan lekkasjene kan reduseres.

Høyere vannavgift

Selv om vann er et relativt billig næringsmiddel her i landet, fører lekkasjer i vannledningsnettet til utgifter for kommunene og dermed høyere vannavgift for forbrukerne. Så hvorfor går man ikke inn for å fjerne alt som er av lekkasjer? Det er ikke realistisk, sier Bjørndahl.

– Basert på de beregninger som er gjort, vil en reduksjon i lekkasjene utover de 20 prosentene vi har satt som mål ha kostet mer enn det som ville ha lønt seg.

Børge Bjørndahl

Vannledninger overvåkes blant annet av mikrofoner som fanger opp støy fra lekkasjer. Fagsjef Børge Bjørndahl peker på kartet som viser hvor slike mikrofoner er plassert i Tønsberg sentrum.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark