NRK Meny
Normal

– Nedleggelsen føles som et slag i trynet

De 77 ansatte ved Amedias trykkeri på Borgeskogen er fortvilte og sinte etter dagens avgjørelse om å legge ned virksomheten i Stokke.

Produksjonslokaler Orkla Trykk, Borgeskogen Stokke

Trykkeriet til Amedia på Borgeskogen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Alle de 77 ansatte ved Amedias anlegg på Borgeskogen fikk i dag beskjed om at de mister jobbene sine. Amedia har besluttet å legge ned sitt trykkeri på Borgeskogen industrifelt, etter en større utredning av trykkerikapasiteten på Østlandet.

– Å få denne beskjeden i dag var ærlig talt som å få et slag i trynet. Vi trodde vi hadde en god sak, vi mener at og kan dokumentere at er antagelig det beste trykkeriet på Østlandet, så ja, dette føles som et slag i trynet, sier Ola Brage Hansen, tillitsvalgt på pakkeriet på Borgeskogen.

Aviser kan bli slått sammen.

Nedleggelsen av trykkeriet kan bety tidligere trykketid for de lokale avisene i Vestfold.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Han sier han føler at de ansatte ved trykkeriet på Borgeskogen ikke er blitt hørt i beslutningsgrunnlaget i det hele tatt.

Forstår ikke grunnlaget

Han får støtte av Terje Isaksen som er tillitsvalgt på trykkeriet.

– Det er en vond dag for oss alle sammen. De ansatte forstår ikke grunnlaget ledelsen baserer nedleggelsen på, mye fordi vi uten tvil er et av landets mest effektive og fleksible trykkerier, dette forstår vi veldig lite av, sier Isaksen.

Han sier at de ansatte kommer til å gå på jobb som vanlig, og må bruke tid på å la dette synke inn. De tillitsvalgte skal sammen med den lokale ledelsen bruke tiden fremover på å se hva de kan gjøre for å legge ting til rette for de ansatte i tiden fremover.

– Vi har stor tillit til den lokale ledelsen her, det er den sentrale ledelsen vi ikke har tillit til. Vi skal gjøre så godt vi kan, for å legge til rette for de ansatte i tiden frem mot st.hans neste år, sier Hansen.

Les også:

– Ingen vei utenom

– Jeg har forståelse for at de ansatte her på Borgeskogen reagerer på beslutningen, men vi er sikre på at den avgjørelsen vi har tatt er den riktige, sier konserndirektør John Kvadsheim til NRK.no.

John Kvadsheim, konserndirektør Amedia

John Kvadsheim er konserndirektør i Amedia og informerte tirsdag de 77 ansatte på Borgeskogen om nedleggelsen av trykkeriet.

Foto: Amedia

Han sier at selskapet har gjennomført en grundig gjennomgang av sine trykkerier på Østlandet og har gjort kapasitets- og sårbarhetsanalyser i forkant av beslutningen. Han legger til at hele bransjen har utfordringer med overkapasitet i forhold til det synkende opplaget på papiravisene.

Kvadsheim forteller videre at lønnsomheten har gått ned de siste årene, og at det ikke var noen vei utenom nedleggelse.

– Hva slags konsekvenser får dette for avisene?

– Det vil selvsagt få noen konsekvenser for avisenes trykketider, men det må vi komme tilbake til.

Overskudd på 81 millioner i fjor

I 2013 omsatte Amedia for totalt 5,3 milliarder og hadde et overskudd før skatt på 81 millioner kroner. Dette var en nedgang på rundt 35 prosent fra året før. Amedia har allerede sagt opp journalister i mange aviser for å spare penger.

Amedia har sju heleide og tre deleide trykkerier i Norge. John Kvadsheim forteller at ledelsen velger å legge ned trykke- og pakkevirksomheten på Borgeskogen fordi det vil gi den besparelsen på utgiftene som Amedia trenger.

Les også:

- Vi har hatt et godt samarbeid med de tillitsvalgte. Dette har vært en vanskelig beslutning, men vi opplever at det har vært gode drøftinger i prosessen, utdyper Kvadsheim, som også legger til at det vil bli etablert et eget omstillingsprogram for de som blir berørt, med ekstern assistanse og rådgivning til de ansatte.

Nedleggelsen av trykkeriet skal gjennomføres i løpet av seks til ni måneder. I tillegg skal Amedia selge industribygget på Borgeskogen, som en del av nedleggelsen.