Hemmeligheter skal avdekkes

Gravingen etter det som kan være skjulte arkeologiske skatter har begynt.

Graving på Kaupang
Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Nylig kunne Kulturarv i Vestfold fylkeskommune, forskere fra NIKU og forskningsprosjektet LBI ArchPro vise til oppsiktsvekkende arkeologiske funn på Tjøllingvollen i nærheten av Kaupang i Larvik. I alt ble det gjort 733 funn av spor etter det som trolig har vært graver, hus og muligens et vikingskip.

Uten et spadestikk

Det er ny teknologi som har gjort dette mulig. Forskerne fra LBI ArchPro har brukt georadar, magnetometer, satelittopptak og laserskanning fra fly for å avsløre nye kulturminner i bakken. Funnene er derfor gjort uten et eneste spadestikk i bakken.

Les også:

Fant avtrykk av vikingskip

Ikke overrasket over funn

Vil grave

Men en engasjert arkeolog vil selvsagt svært gjerne se og få bekreftet slike funn med egne øyne. Og onsdag rykket folk fra fylkeskommunen ut til området ved Tjøllingvollen med graveredskaper. Prosjektkoordinator Anitra Fossum er spent på hva man kan finne.

– Jeg håper vi kan finne noe som kan hjelpe oss til å forstå hva resultatene fra georadaren viser. Det er første gang vi graver fram noe som er funnet med georadar og magnetometer.

Fylkesordføreren gjorde funn

Også fylkesordfører Per-Eivind Johansen var til stede ved starten av utgravingene. Han gjorde et funn temmelig raskt, men det viste seg å være en spiker datert til å være 50 - 100 år gammel ....

– Jeg antar man må gjennom en del slike funn for å finne det som er virkelig verdifullt!