NRK Meny
Normal

Dobbelt så mange på festspillene

Festspilldirektør Bente Foshaug strålende fornøyd.

Fyrverkerikonserten 2016

Fyrverkerikonserten med Marinemusikken, José Carreras og Lise Davidsen trakk mange publikummere.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Årets Vestfoldfestspill har vært preget av få og store satsinger i mange kommuner. Etter to uker med 19 forestillinger og konserter i åtte Vestfold-kommuner kunne festspillene glede seg over utsolgte hus, hager og fjelltopper.

Bente Foshaug

Etter å ha slitt med sviktende besøkstall og røde tall i flere år, er festspilldirektør Bente Foshaug godt fornøyd etter festspillene 2016.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

– Vi er veldig fornøyde, særlig fordi vi har hatt mange fulle hus. 7.500 er en dobling i forhold til i fjor, og omtrent på samme nivå som i 2013. Vi føler at vi er på rett vei, sier festspilldirektør Bente Foshaug.

​ Årets festspill åpnet med Opera i kirken i Tønsberg domkirke den 17. juni, og rundet av med soloppgangskonsert med Ole Edvard Antonsen forrige søndag.

Trosset været

7.500 publikummere trosset vær og vind og dro på konserter med blant annet Henning Kvitnes og Claudia Scott på scenen. Så mange publikummere møtte opp på høydepunktene at arrangørene ble nødt til å avvise folk på grunn av sprengt kapasitet.

Fyrverkerikonserten 2016

Fyrverkerikonserten i Horten er et populært innslag under Vestfoldfestspillene.

Foto: Aina Indreiten / NRK

– Det har vært dårlig vær i perioden, så utendørsarrangementene har slitt litt på grunn av det. Men på den annen siden har det vært utsolgt på flere av innendørsarrangementene, sier Foshaug.

Hagen til Olav Duun var fylt opp når to av landets fremste filosofer satte hverandre stevne i den gode samtale, og i Midtåsens Arnebergstue var det ikke en stol å oppdrive når Håkon Kornstad dro i gang med sitt Tenor Battle.

Venteliste

På Jarlsberg Hovedgård var det venteliste i to uker før konserten med Ketil
Bjørnstad og hans møte med Mozart. I tillegg kommer seks dager med konserter og forestillinger hos festspillenes samarbeidspartnere som ikke telles inn i besøkstallene.

Nesjarspelet, som fikk økonomisk støtte fra festspillene, hadde 2.100 besøkende, men siden dette er et samarbeidsprosjekt, er tallet ikke medregnet i festspillenes besøkstall.

Årets satsing på barn og unge i Tønsberg og Sandefjord opplevde også stor pågang.

– Nå er vi allerede i gang med å planlegge neste års festspill, sier den avtroppende festspilldirektøren.

Truls Sanaker, tidligere sjef for Marinemusikken og kommandant for Karljohansvern, Truls Sanaker (58) fra Horten, er ny festspilldirektør, og jobber allerede sammen med Foshaug med å sette programmet for neste års festspill.