NRK Meny
Normal

– Vi ivaretar sikkerheten

SKUP-konferansen i Tønsberg var et mål for Anders Behring Breivik i 2011. Til helgen arrangeres journalistkonferansen for 24. året på rad.

Oseberg kulturhus og Quality hotell Tønsberg

Rundt 500 journalister kommer til Tønsberg i helgen.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) går av stabelen til helgen på Quality Hotel Tønsberg. Her samles flere hundre journalister og andre kjente personligheter hvert år.

Jan Gunnar Furuly.

SKUP-leder Jan Gunnar Furuly sier de samarbeider med politiet i Vestfold for å sørge for at sikkerheten er god.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

I Anders Behring Breiviks såkalte manifest kom det fram at journalistkonferansen i Tønsberg var et mål for ham. Han mente at SKUP var et mer legitimt mål enn Utøya. Breiviks forsvarer, advokat Tord Eskild Kvinge Jordet, sa til NRK.no under rettssaken i 2012 at Breivik ikke rakk å fremstille bomben til SKUP-konferansen 2011.

Les også:

Journalistsamlingen kan altså gjøre at Tønsberg er et potensielt terrormål denne helgen, men SKUP-leder Jan Gunnar Furuly sier sikkerheten er godt ivaretatt.

– Vi fikk bakoversveis da det plutselig stod en side i manifestet til Anders Behring Breivik hvor han ganske detaljert hadde skrevet en oppskrift på hvordan han skulle slå til mot hotellet. Vi diskuterer sikkerheten med politiet i Tønsberg hvert år. Hvordan det løses og hva vi gjør, kan vi ikke si noe offentlig om, men vi ivaretar sikkerheten, sier han.

Ble nektet innreise

Konferansen åpnes fredag med fokus på Edward Snowden. Han kom i verdens søkelys da han lekket store mengder amerikanske etterretningsdokumenter. Det er assisterende redaktør i Guardian, Paul Johnsen, som skal fortelle om denne saken.

Også den syriske journalisten Hamoud Almahmoud skal delta på konferansen. Han er blant innlederne under seminaret Krig, løgn og Youtube.

Tidligere denne uka ble det kjent at Almahmoud ble nektet innreise til Norge og Schengen på grunn av frykt for at han skulle bli værende i landet. Men Furuly forteller at dette nå er ordnet og at journalisten har fått de nødvendige stemplene i passet sitt.