5 tips om vinterklærne som skal bort

Vinterklærne skal snart pakkes bort, og da er det greit å ha i bakhodet hva som er viktig og riktig behandling av klærne før nedpakking.

Vintertøy henger til tørk på en snor.

RENE KLÆR: Sørg for at klærne er rene før du rydder dem bort.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Etter påskeferien skal du kanskje vaske og rydde bort skiklær. Det går mot varmere tider og behovet for vinterklær og ullundertøy blir mindre og mindre.

Ingun Grimstad Klepp jobber som forsker på Statens senter for forbruksforskning (SIFO), og har noen vasketips til deg før du bretter klærne tilbake bakerst i klesskapet igjen.

1. Hold klærne tørre og rene

Før vinterklærne ryddes bort, er det viktig at de er vasket og tørket.

Ingun Grimstad Klepp

FLERE RÅD: Ingun Grimstad Klepp anbefaler deg å lukte på klærne før du henger dem til tørk, om du har vært litt sent ute med å rydde ut av vaskemaskinen.

Foto: Privat

– Er det flekker kan det bli angrepet av møll, så se over tøyet og sjekk at det ikke er flekker og ting i lommene. Det er også viktig å oppbevare det på et sted som ikke er fuktig, sier hun og legger til at store variasjoner i temperatur også kan skape problemer.

2. Følg vaskeanvisning

På de fleste klær henger det en lapp med hvordan klærne skal vaskes, og Klepp sitt beste tips er å følge denne.

– Skiklær kan bestå av forskjellige ting, blant annent ull eller syntetiske materialer. Ull skal vaskes med ullvaskemiddel på ullvaskeprogram. Syntetisk tøy vaskes med vanlig vaskemiddel og ikke skyllemiddel, sier hun.

Skal du tørke klær i tørketrommel anbefaler hun også å se på vaskelappen om klærne tåler dette.

3. Lukt på tøyet

Har du glemt at vaskemaskinen er ferdig og klærne fortsatt ligger våte inne i maskinen, anbefaler Klepp å lukte på tøyet.

– Hvis det lukter vondt, så må det vaskes på nytt. Hvis ikke kan du bruke det, sier hun.

4. Spar miljøet

Samtidig som man vasker klærne, kan det også være en tanke å spare miljøet underveis.

– Da er rådene å ikke overdosere med vaskemidler, vaske sjeldnere, bruke materialer som holder seg rene lengre og ikke tar lukt, samt å fylle maskinen, sier Klepp.

5. Bli kvitt sur lukt

Og har det kommet sur lukt i klærne dine, må du finne årsaken for å fjerne lukta.

– Ofte er det skyllemiddelet som har kommet i kontakt med syntetiske klær. Vi ser at det ofte har en sammenheng med vond lukt.

Før i tida var det sur lukt i vaskemaskinen, og da var rådet å kjøre maskinen på kokvask en gang imellom.