Hopp til innhold

400 elever har ikke lærlingplass

Det er fortsatt mangel på lærlingbedrifter i Vestfold. Fylkeskommunen oppfordrer flere bedrifter til å ta inn elever.

Lærling

Mange risikerer å stå uten lærlingplass her i fylket fra høsten.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Tirsdag 8 juli ble det foretatt inntak til videregående skoler i Vestfold. Der fikk 489 tilbud om lærlingplass, av i alt 889 søkere.

Arbeider for plass til alle

Fagopplæringsseksjonen i fylkeskommunen ønsker at alle skal få lærlingplasser og jobber med problemet.

– Vi samarbeider tett med bedrifter og skoler for å få yrkesfaglige elever ut i Prosjekt for Fordypning. Da er det mye lettere for eleven å få lærlingplass. I tillegg er det en samfunnsmandatgruppe, med representanter fra arbeidslivet, som prøver å øke samarbeidet mellom skolene og bedriftene, sier fagsjef Guri Amundsen.

Hun sier at elevene har et alternativ, dersom de ikke skaffer seg læringsplass før 1 september.

– De får tilbud om et tredje opplæringsår. Der velger eleven selv hvilke fag den vil ha og samarbeider tett med næringslivet, slik at den kan ta fagprøve etter endt år, fortsetter Amundsen.

Les også:

Mangel på lærlingbedrifter

Amundsen oppfordrer også flere bedrifter i Vestfold til å ta inn lærlinger. Særlig er det behov for plasser i fagene: elektrofag, bilfag, barne- og ungdomsarbeider, bygg- og anleggsfag, restaurant- og matfag og profileringsdesign.

– Mange bedrifter er flinke. Men vi ønsker at flere bedrifter som er godkjent som lærlingbedrifter faktisk tar inn lærlinger. Problemet er bare at det er så mange små bedrifter i Vestfold, som gjør at det ikke er plass til så mange på ett sted, fortsetter Amundsen.

Færre søkere

Sykehus

LO i Vest-Agder mener Sørlandet sykehus er for dårlige til å ta imot lærlinger i helsefagarbeid, og vil nå øke presset for å bedre situasjonen.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Det er 300 færre søkere i år enn i 2013. Og de studieretningene med mest nedgang er Design og Håndverksfag og Naturbruk, med en reduksjon på henholdsvis 20 og 25 prosent.

– Når det gjelder Design og håndverksfag har det nok vanskelig på komme videre med fagene. Det er små miljøer. Men ellers er det uforklarlige svingninger hvert år, sier Amundsen.

Også medier og kommunikasjon har gått ned. Denne studieretningen har i mange år vært svært populær, men det dårlige arbeidsmarkedet er trolig årsaken til at færre velger dette.

Les også:

Flere velger matfag

Derimot er det en økning i antall søkere til Restaurant- og matfag, teknikk og industriell produksjon

– Jeg tror ikke arbeidsmarkedet har skylden. Men det kan være lærere, hva venner velger, hva de har gjort i Prosjekt i Fordypning, mener fagsjefen.