350 millioner til landets brannvesen

Gjensidigestiftelsen gir 350 millioner kroner til landets brann- og redningstjeneste. – Gaven vil redde liv, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen.

Det store brannløftet

OVERREKKELSE: Direktør Unn Dehlen og styreleder Bjørn Iversen i Gjensidigestiftelsen overrekker Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen sjekken på 350 millioner kroner som skal styrke landets brann- og redningstjeneste.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

– Dette er en god dag for brannvesenet, men først og fremst en god dag for landets innbyggere, sier en fornøyd Per Olav Pettersen, brannsjef i Vestfold interkommunale brannvesen.

Brannsjef Per Olav Pettersen

FORNØYD: Brannsjef Per Olav Pettersen var overveldet over gaven til landets brann- og redningstjeneste.

Foto: ARNT E FOLVIK / VIB

Gjensidigestiftelsen jubilerer og benyttet anledningen til å dele ut stiftelsens største gave noensinne. 350 millioner kroner som skal brukes på nye brannbiler, kompetansehevning, forebyggende arbeid og forskning.

Pengene blir en del av prosjektet «Det store brannløftet», som er et samarbeid mellom blant andre Gjensidigestiftelsen og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Vestfold kan få dykkere

Brannsjefen i Vestfold interkommunale brannvesen sier penger til forskning og utvikling har vært etterlyst i lang tid. Han er spesielt fornøyd med at det nå settes av penger til dette.

Pengene kan også bety at sommerfylket Vestfold nå får sin egen dykkerberedskap.

– Mange har etterlyst det, og vi har hatt en lang diskusjon om det. Vi får se om det kommer flere katter ut av den sekken som ble åpnet i dag, sier Pettersen.

Vil redde liv

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) smilte fra øre til øre da han kom rett fra budsjettkonferanse med regjeringen til direktoratets brannvernkonferanse for å motta pengene.

– Dette er en gave som kommer til å redde liv. 350 millioner kroner som skal brukes på alt fra forebygging til håndtering av branner i tillegg til forskning. Det er et enormt løft.

– Det er altså en stiftelse som ser at det er behov for penger i brann- og redningsetaten. Er ikke det litt flaut for en ansvarlig statsråd?

– Nei, snarere tvert imot. Jeg synes dette er fantastisk fint. Vi har et flott brann- og redningsvesen i Norge, men heldigvis er det sånn at alt kan bli bedre. Dette har jo ingen sammenheng med at man mener beredskapen er for dårlig, men at man heller vil styrke en allerede god beredskap.