26 elever siktet etter politiaksjon på skolen

Flere av guttene erkjenner befatning med narkotika.

Thor Heyerdahl videregående skole

FLERE PÅGREPET: Guttene ble hentet ut av klasserommene sine på Thor Heyerdahl videregående i slutten av august, og tatt med til politistasjonen for avhør.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Bakgrunnen for politiaksjonen på skolen i slutten av august var flere videoer ungdommene selv skal ha lagt ut på nett. Filmene viser fester, bruk av narkotika, vold og skadeverk.

Selv sa noen av guttene til NRK at saken var blåst opp og at det ikke var snakk om mer enn guttestreker.

Ransaket gutterommene

Det ble først opplyst at 18 gutter var siktet, men tallet er nå justert opp. Ut fra videoklippene ble nemlig 26 personer identifisert av politiet.

Det endte med pågripelser på skolen i Larvik, og ransakelser av guttenes rom hjemme.

– Vi gikk til retten og fikk beslutning om ransaking hos 26 ungdommer, de aller fleste i 17-årsalderen. Det er dem som er siktet i saken, sier Knut Vidar Vittersø, krimsjef ved Larvik politistasjon, til NRK onsdag.

Guttene er foreløpig kun siktet for narkotikabruk, og flere av dem har erkjent befatning med narkotika, skriver Østlands-Posten.

– Hver sak behandles individuelt. Noen har allerede takket ja til en ruskontrakt som et alternativ til straff, andre har ikke kommet dit ennå, sier Vittersø.

For noen kan også siktelsene bli utvidet til andre forhold.

– Bakgrunnen for det er det som ligger i de videoene som har ligget ute – at det ble utøvd vold og eventuell annen kriminalitet. Men vi må komme tilbake til det når vi har foretatt avhør og avklart med de fornærmede i saken.

Ruskontrakt eller bot

Normal straff for bruk av narkotika er et forelegg på 5 000–6 000 kroner.

– Men fordi de er unge og førstegangs, er vårt mål at de skal slutte. Derfor blir de tilbudt en påtaleunnlatelse på vilkår av at de fullfører en ruskontrakt, sier krimsjefen.

En slik ordning vil si at ungdommene må levere urinprøver jevnlig og møte til samtaler i ett til to år.