NRK Meny
Normal

– Vi er oppgitte over situasjonen

Beskjeden fra Scanrope-ledelsen kom i dag om at 24 ansatte blir permittert. – Nå er det en kjip og trykket stemning, sier klubbleder.

Parker Scanrope Tønsberg

Det er for få oppdrag til å drive lønnsomt med dagens bemanning i Scanrope. Men det er ingen skjult utflaggingsprosess som ligger bak permitteringene, sier administrerende direktør Tore Matre.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Igjen blir ansatte ved Parker Scanrope permittert. Fra påsketider permitteres 24 av dem som jobber ved Tønsbergs eldste industribedrift.

– Den beskjeden er aldri lett å få, men det har likevel ligget i kortene. Vi er en bedrift som ikke har så mye å gjøre. Det gjør det fortsatt ikke noe lett, sier klubbleder for Fellesforbundet, Dan Rugsveen til NRK.no.

Klubben har vært i møter med bedriftsledelsen ved flere anledninger den siste tiden. Det er ansatte fra ulike deler av bedriften som blir permittert.

Stemningen blant de ansatte er nå ganske trykket og kjip.

Dan Rugsveen

– Vi har prøvd å få ledelsen til å kutte kostnader på andre måter, men nå har de bestemt seg for å permittere 24 av oss. Det er en trykket stemning blant oss nå, sier Rugsveen.

Les også:

Fra bedriftens ledelse sies det at de har jobbet for å skåne de ansatte, men at de nå har tatt nødvendige grep.

– Det er en utrolig tung prosess. Vi har medfølelse med dem som blir rammet av disse permitteringene. Men vi mangler oppdrag, og er nødt til å spare penger for å overleve på sikt, sier administrerende direktør, Tore Matre.

Det er en treghet i markedet som selskapet opererer i, forklarer han.

Dan Rugsveen

Fellesforbundets Dan Rugsveen sier tonen er forholdsvis god mellom ledelsen og fagforeninga. Likevel er det uenigheter rundt hvem som bør permitteres når det først er nødvendig.

Foto: Aina Indreiten / NRK

– Oppdrag som skulle gjøres i fjor ble utsatt til i år, og det går på økonomien løs.

Uenige om hvem som bør permitteres

Matre er raskt ute med å understreke at bedriften har lett etter andre kostnadskutt.

– Likevel er det helt nødvendig å kutte i produksjonen med markedssituasjonen tatt i betraktning.

Bedriften har prioritert å beholde ansatte med nøkkelkompetanse, forteller han videre.

Det er en viss uenighet om hvilke personer som blir permittert, men vi har en god dialog med klubbledelsen, sier Scanrope-direktøren.

Les også:

På den andre siden av forhandlingsbordet sier Rugsveen at de ansatte i bedriften har fått til noen seiere etter samtalene han og klubben har ført.

– Noen gnisninger har det vært, men vi har hatt et greit samarbeid med den lokale ledelsen. Men vi er ikke enige i at det er disse 24 som bør blir permittert, sier han.

Av operatørene i bedriften er det nærmere halvparten som ikke har noen jobb å gå til fra påsketider.

– Vi er ganske oppgitt, sier klubblederen.

Avviser utflaggingsprosess

I tiden fremover vil de permitterte bli fulgt opp på lik linje som de øvrige ansatte, lover Matre.

– Hvor lenge varer permitteringene?

– Vi har troa på nye oppdrag om ikke altfor lenge. Da vil vi kalle tilbake folk igjen, sier han. Dette er jo folk som fortsatt er ansatt hos oss, og vil jo få den samme informasjonen som de andre ansatte får, sier han.

Les også:

– Er dette egentlig første skritt til utflagging av bedriften?

– Nei, dette har ingenting med det å gjøre. Markedet er syklisk, og det må vi ta hensyn til det i den prosessen vi kjører framover nå. Vi satser på alle plan å skaffe nye oppdrag innen fortøyning, kabel og umbilicals.