Hopp til innhold

19 hytteeiere på Tjøme risikerer riving

TJØME (NRK): Endringer på hyttene er godkjent uten politisk behandling.

Brøtsøbrua

19 byggesaker på Tjøme må gjennomgås på nytt. Dette er saker der det er godkjent endringer uten politiske behandling. Flere av hyttene ligger i strandsonen.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Gjennom endringssøknader har hytteeiere fått godkjent blant annet utgraving av kjellere, uten at søknadene er behandlet av politikerne eller Fylkesmannen. Nå skal 19 byggesaker på Tjøme gjennomgås på nytt.

Dersom tillatelser er gitt på feil grunnlag, risikerer hytteeiere i verste fall å måtte rive hele, eller deler av bygg som tidligere har vært godkjent.

Ordfører Bente Bjerke sier det fortsatt gjenstår en del kartlegging av saker og saksbehandling for å få svar på spørsmålene som gjenstår.

– Mistenker dere at det er noe galt i de sakene?

– Nei, det har jeg ikke forutsetning for å mene noe om. Men det er for at vi skal ha snudd alle steiner, at vi i etterbehandlingen av rapporten også tar med disse, sier Bjerke til NRK.

Gransking av byggesaksavdelingen

Granskingen av byggesaksavdelingen på Tjøme ble satt i gang etter at NRK i sommer avslørte at byggesakslederen i kommunen hadde tatt betalt for å fylle ut byggesøknader for folk. Søknader han senere behandlet selv.

Revisjonsselskapet BDO fikk da i oppdrag å granske mer enn hundre byggesaker, og forholdet mellom de to byggesakslederne og områdets mest kjente arkitekt, Rune Breili.

I rapporten kom det fram at den ene byggesakslederen fikk 500.000 kroner da han i 2013 sluttet i jobben som daglig leder i arkitektfirmaet Breili & Partnere, før han gikk tilbake til stillingen som byggesaksbehandler i kommunen.

Granskerne fant også ut at den pensjonerte byggesakslederen, som i dag jobber for Breili, har utvekslet vennetjenester med arkitekten i mange år.

Konklusjonen i rapporten var blant annet alvorlige brudd på kommunens etiske regelverk og en rekke saksbehandlingsfeil. Det kom blant annet fram at enkelte saker, der det normalt kreves politisk behandling, var avgjort av administrasjonen.

Ber om en ny vurdering

Da granskingsrapporten fra BDO ble lagt fram tidligere i høst, konkluderte kommunen med at det ikke var avdekket korrupsjon i byggesaksavdelingen. Kontrollutvalget i Tjøme kommune ber nå et nytt revisjonsselskap undersøke påstander om korrupsjon.

– Mener du at denne saken bør få konsekvenser?

– Jeg synes det er for tidlig å konkludere. Vi har mye arbeid foran oss. Det er tidkrevende. Jeg vil ikke foregripe noe av det. Det er en del kartlegging som gjenstår i forhold til saker og saksbehandling, sier Bjerke.

Arkitekt Rune Breili sier til Dagens Næringsliv at han har søkt slik han har fikk beskjed om å søke fra Tjøme kommune. Han sier videre at de tok kontakt med byggesaksavdelingen da kommunen fjernet begrensninger for kjellere i fritidsboliger i 2015.

– Da spurte vi om vi kunne søke om kjellere til noen hytter, og vi fikk ja. De ga oss beskjed om hva vi trengte å sende inn, sier Breili til avisa. Han legger til at han ville søkt om dispensasjon hvis kommunen hadde krevd det.